Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Опустошител, от който няма спасение: В САЩ оцениха “Солнцепек”

/Поглед.инфо/ Тежките огнестрелни системи “Буратино” и “Солнцепек” станаха предмет на анализ на списание The National Interest. Основният въпрос, зададен от автора на публикацията, е дали оръжията на НАТО са готови да издържат на разрушителната сила на руските ТОС.

Експертът нарича ТОС-1 “Буратино” „едно от най-разрушителните устройства, отстъпващо единствено на тактическите ядрени оръжия“. Той дава примери за използването на системата в Афганистан, Чечня, Ирак и Сирия, като уточнява, че специализацията на TOC е унищожаването на силно укрепени позиции на противника.

“Системата ТОС-1 няма реални аналози сред западните военни. Бойните машини M142 HIMARS, използвани от американската армия в Ирак, са леко бронирани превозни средства, предназначени за непряк огън. Този тип артилерия използва по правило касетъчни боеприпаси, а не запалителни, пише авторът на публикацията. Той също така пояснява, че САЩ използват боеприпаси за обемен взрив единствено в неголеми преносими системи, а също и в големи ракети, изстреляни от въздуха.

За разлика от руската армия, която, например, използва многоцелеви ракетни системи за залпов огън “Смерч” и “Ураган”. И разбира се “Буратино” и “Солнцепек”, които се различават значително от другите реактивни установки.

Разработен през 2001 г., ТОС-1A “Солнцепек” има автоматизирано насочване към целта, която може да бъде разположена на разстояние повече от 6 километра. Това позволява на системата да се справи с повечето противотанкови средства, коментира експертът. Броят на водещите канали на бойното превозно средство, намален до 24 единици, позволява, в сравнение с основната версия, да използва по-тежки снаряди. Авторът нарича ефекта от експлозията на бойните глави "ужасяващ".

Превод: В.Сергеев

Източник/ци: https://pogled.info/sv

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!