30 години след комунизма – Борисов като Вълко Червенков… Кой да се похвали с повече построено?

Маслени портрети на „вожда“ Бойко Борисов. Снимка: архив на e-vestnik

Портрет на еднокнижния „вожд“-комунист, майор от УБО, и отгледан от полковник от МВР.

За 6 години през 50-те е построено повече, отколкото сегашният Тато може да мечтае

Иван Бакалов

Разравяйки историята, по повод 30-годишнината на 10 ноември 1989 г., и как необразования селянин от Правец е успял да оглави държавата за 33 години, се виждат интересни данни. Не че са изненадващи, те са известни, но в духа на бойкоборисовите грандиозни строежи и успехи, се натрапва сравнение с Вълко Червенков… Не само формално, с избуяващия култ към личността, макар и в нови условия.

По време на управлението на Червенков, което е продължило 6 години, са построени:

– Народната библиотека, Софийската опера, сградите на ЦУМ и Министерския съвет, Партийния дом, хотел „Балкан” („Шератън“), Полиграфическият комбинат и стотици жилищни сгради. Разрушеният от бомбардировките център на София е възстановен. Въведено е централно парно, с което отпада нуждата от въглища и дърва, поне из центъра първоначално. Заслугата не е лично на Червенков, тогава управлява вероятно най-добрият кмет на София – Димитър Попов, организирал щаб от архитекти и инженери за възстановяване на града. В негова помощ работи като проектант на язовир „Искър“ и предишният кмет инж. Иван Иванов, помилван от затвора, осъден заради пристрастност към фашизма (той е кръстил булевард „Адолф Хитлер“ и др.).

– Построен е язовир „Искър“ (известно време е носил името „Сталин)“ и още десетки по-малки язовири и микроязовири из цяла България.

– Построени са неизчислен брой километри пътища и железопътни линии, до места, където никога не е имало влак и път с настилка (а не малки участъци по 5-10 километра, каквито непрекъснато открива Борисов).

– Построени са заводът за антибиотици в Разград (работи и днес, приватизиран, изнася лекарства в 15 държави), завод „6 септември“ в София (закрит, произвеждал към края на соца по 15 хил. електрокари и мотокари годишно), химическите комбинати в Девня и Димитровград (и сега има работещи приватизирани на тяхно място), корабостроителен завод във Варна (да не се бърка с кораборемонтния, съществувал и преди това, където са строили малки съдове). Корабостроителният още съществува, приватизиран, но от десетилетия почти няма работа. Построен е Оловно-цинковият комбинат „Горубсо“ в Кърджали, започва строителството на Медодобивния комбинат в Пирдоп и др.

Картина с вожда Вълко Червенков, превърната в плакат с лозунг. Снимка: архив на e-vestnik

Това строителство става при непрекъснат недостиг на средства и материали през 50-те години.

Как са успели да построят толкова много в такъв кратък срок без сегашната техника? Като основен двигател свидетели от онова време посочват масовия ентусиазъм сред хората. Тогава населението на България е 7 млн. души, приблизително колкото е и сега.

Преди години пишещият тези редове направи интервю с Пенчо Кубадински, разпитвах го и за бригадирското движение, което той е ръководил. Между другото Кубадински каза – „Построихме жп линията Ловеч-Троян с голи ръце за по-малко от година, с тунели, с мостове. Я ги накарай сега да я построят с цялата си модерна техника, да видиш колко години ще я строят“. „Страна се гради с ентусиазъм“, отсече старият номенклатурчик.

Нататък строителството продължава при следващия вожд, Живков, макар и с вече спаднал ентусиазъм – всеки режим рано или късно отблъсква. После Живков си отиде.

Минаха 30 години от падането на комунизма, а България не може да се похвали с голямо развитие и с много придобивки, освен строителната вакханалия на Слънчев бряг, примерно, или в столичния кв. „Лозенец“, с празни стадиончета по европрограми в малки населени места, довършване на метро с европари (около 10 км от него построени още при соца), магистрали (които пропадат на третата година) пак с европари и др.

И сега още се оправдават с комунизма. Тия дни например ваклата гербаджийка Деси Атанасова разви идеята, че заводът на „Фолксваген“ не дошъл в България, заради лошото наследство от комунизма, нямало инфраструктура, която те (ГЕРБ) сега строят.

Комунизмът го няма от 30 години, а Борисов управлява от 10 (дърпаше конците дори и през 2013-2014, когато година и половина не беше премиер), преди това 4 години беше кмет на София…

От друга страна самият Борисов казва за любимия си Тодор Живков, че „една стотна да построим, от това, което той е постигнал, ще бъде успех”. Нека Борисов се стреми към него, ама той комунизмът свърши. Просто новият Тато не трябва да пречи на инициативните, вместо да се прави на строител на всичко.

А къде е ентусиазмът?

Нещо не е наред в държавата.

Източник/ци: https://e-vestnik.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...