Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Коста Костов: Крахът е близо. Има едно прехвърляне на отговорност, даване на едни средства, които потъват в

.
Проф. Коста Костов

Всички трябва да се обединят за една промяна в системата на здравеопазването, защото крахът е близо. Лично аз не виждам воля и усилия за справяне с проблемите. Не виждам дори визия на сменящите се министри, която да даде на нашето съсловие път към излизане от тази криза. Смятам, че се тупа топката. Бързите смени на министри устройват системата.
Това коментира пред бТВ националният консултант по пулмология проф. Коста Костов.

По думите му случващото се в момента с медицинските ни сестри е демагогия. Той е на мнение, че заслужават уважение, защото трудът им е тежък, а никога досега не са били оценени по достойнство.

„Има едно прехвърляне на отговорност,  даване на едни средства, които потъват в болниците без абсолютно никаква сигурност, че те ще постъпят при медицинските сестри. Не е ясно дали най-ощетените ще получат това, което очакват”, на мнение е проф. Костов.

 „Повечето от тези, които виждам на министерския пост, познават много добре проблемите ни, но никога не проявиха смелост да ги заявят”, допълни той, давайки пример с Илко Семерджиев, който по думите му познава системата в дълбочина. .“Никой не прояви смелост да излезе пред обществото и да заяви поне 10 проблема, които изискват стратегическа промяна.“, заяви професорът.

„Не смятам, че сегашният министър Кирил Ананиев е убедителен в това, което прави. Не виждам базисни промени, не виждам обосновка  на промените, които трябва да се направят в системата. Бих поздравил всеки министър, които излезе и назове проблемите, изиска подкрепата на обществото и на управляващите.”, каза още проф. Костов.

Той е на мнение, че цялото съсловие е жертва на негативно отношение от страна на обществото, което е настройвано да мисли по този начин. Според него е необходимо да се поставят здравните работници на нужното ниво в обществото.

Проф. Коста Костов заяви, че ще се противопостави на опитите да се имитира промяна с въвеждането на застрахователни фондове.

„Монополът на Касата трябва да се запази, но заедно с това трябва да има доброволни осигурителни фондове, а не застрахователни”, смята той.

По думите му е време в парламента да се създаде специална комисия, извън здравната, която да се заеме с проблемите на българското здравеопазване, и която да включва професионалисти, пациентски организации, представители на партиите и на синдикатите. 

На въпроса за каква България е мечтаел, проф. Костов отговори, че  е мечтал за свободна България.

Източник/ци: https://frognews.bg/novini/prof-kosta-kostov-krahat-blizo-barzite-smeni-ministri-ustroivat-sistemata.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!