Франция и Холандия не искат Македония и Албания в ЕС

.

Франция и Холандия са най-силните противници на идеята Македония и Албания да се присъединят към ЕС през следващите години заради историята на корупцията и организираната престъпност в региона, пише британският вестник Daily Express, цитиран от Информационна агенция ”Фокус”.
Хага и Париж се опасяват, че двете държави от Западните Балкани не са направили достатъчно, за да намалят корупцията преди започването на процеса на присъединяване. Длъжностни лица и дипломати смятат, че престъпниците, които понастоящем действат в Албания и Македония, ще се опитат да злоупотребяват с единния пазар на ЕС, когато е договорен достъп.

Те са обезпокоени, че съществуващите проблеми с нарушителите на правила Румъния и Унгария вероятно ще обхванат и новите членове.

Лидерите на ЕС Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск и Давид-Мария Сасоли, както и Урсула фон дер Лейен, която ще поеме Европейската комисия следващия месец, заявиха, че преговорите за присъединяване трябва да започнат „не по-късно“ от този месец. В съвместно писмо те написаха: „Вярваме, че сега е моментът за започване на преговори за присъединяване с двете страни.“

Те добавиха: „През юни се съгласихме да постигнем ясно и съществено решение относно започването на преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания не по-късно от октомври 2019 г.“ 

Франция е начело на малкото страни от ЕС, които се надяват да се сложи край на преговорите през следващите седмици.

Според европейски източници Париж твърди, че Брюксел трябва да бъде по-фокусиран върху реформите сред съществуващите членове, преди да реши да увеличи редиците си.

Появи се напрежение между Германия, Франция и Холандия тази седмица, когато Бундестагът гласува за начало на преговорите за присъединяване. Париж и Хага вече няма да могат да използват Берлин за прикритие, като спорът заплашва да избухне на срещата на върха на Европейския съвет този месец.

Въпреки противопоставянето, Македония е "много оптимистично настроена" по отношение на шансовете си за преговори с ЕС. Радмила Шекеринска, вицепремиерът на страната, заяви пред AFP: „Не очакваме членство утре.Това, което очакваме, е да започнем трудния и предизвикателен процес на присъединяване.“

Страните на ЕС се съгласиха преди повече от година, че преговорите трябва да започнат, но през юни те отложиха вземането на официално решение за октомври. Унгария, Полша, Словакия и Чехия заявиха, че Сърбия трябва да се присъедини към блока. "Стабилността на Балканите е в интерес на ЕС. Ако Сърбия отговаря на условията за членство, ЕС трябва да бъде разширен.", каза унгарският президент Янош Аддер. 

Източник/ци: https://frognews.bg/no

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...