Януш Бугайски: България предизвика Москва, отстоявайки идентичност

Януш Бугайски

Януш Бугайски

Януш Бугайски, cepa.org

Въпреки членството на България в НАТО, Москва използва своите исторически сърдечни връзки със София, за да бламира ангажиментите, които страната е поела към Запада. В момента обаче се засилва борбата между традиционните проруски лобита и прозападно ориентираните активисти, които 

отстояват българската идентичност

 За да потвърди напълно своята автентичност като държава, България трябва да преосмисли историята си, да защити своя суверенитет и да предотврати пагубните политически влияния на Москва.

Руските чиновници традиционно описват българите, подобно на украинците и беларусите като техните „по-малки братя“. На руски език това означава подвластен член на семейството, който трябва да следва инструкциите на по-възрастния си брат/сестра. Всъщност, "братските отношения" на Русия с всички по-малки съседи са закрепени в тази асиметрия на власт и авторитет.

Дълги години българските историци и преподаватели се борят 

да бъдат разбити митовете и фалшификациите,

разпространявани в руската историография - например, че кирилицата е писана от руски, а не от български монаси или че славянското православно християнство е руско, а не българско по произход, присвоявайки си българската азбука и църковни традиции, Москва се представя като глава на славянството и християнското православие. Когато България беше по-слаба по времето на царска Русия и  съветската епоха, София не можеше да направи почти нищо, за да коригира историческите факти. Под чадъра на НАТО обаче България притежава сигурност и увереност да  преоткрие своята идентичност и 

да отхвърли наложената от Москва версия за нейната история

При поредния опит наскоро отново да бъде фалшифицирана историята, руското посолство в София откри изложба през септември в чест на съмнителното освобождение на България от нацизма от Червената армия. Това предизвика обществено възмущение и българското Външно министерство направи официално изявление, в което категорично изтъкна, че Съветската армия е донесла на страната половинвековни репресии, икономически крах и изолация от европейския мейнстрийм. Реакцията в Москва на изразената от българска страна  самоувереност бе истерична, обвинявайки „по-малкия брат“ в неблагодарност за освобождението си и „действия, които са извън закона“. В Русия е незаконно да се поставя под въпрос и игнорира ролята на Червената армия, както в контекста на нейното сътрудничество с нацистите, така и в ролята й на агресор срещу народите от Централна и Източна Европа.

От месец септември всички учебници по история в България включват факти за съветската окупация на България през 1944 г. и престъпния характер на подкрепяния от СССР български комунистически режим, създаден по съветски образец. Българските историци смятат, че това е истинската причина за острата реакция в Москва към  изявлението на българското външно министерство. Москва също така е притисната да върне българските исторически архиви, откраднати от Съветите и прехвърлени в Москва след Втората световна война. Те съдържат подробности за комунистическите терористични акции, извършени в България под ръководството на Москва преди Втората световна война.

Коригирането на руските митове и фалшификации в българската история е съпроводено с утвърждаването на националния суверенитет на България. Наскоро прокремълски политик беше арестуван и разследван за шпионаж и пране на пари. Николай Малинов, бивш депутат от БСП, който ръководи проруска организация, е обвинен в шпионаж – издаване на държавни тайни срещу пари на две руски организации – руското общество „Двуглав орел“ и Руския институт за стратегически изследвания. Президентът на България Румен Радев отправи критика по повод ареста на Малинов, но президентските правомощия са ограничени, а в същото време 

Радев се възприема като човек, тясно обвързан с Кремъл

Българските власти също така наложиха десетгодишна забрана за влизане в страната на Леонид Решетников, бивш агент на съветското и руското разузнаване и директор на Руския институт за стратегически изследвания, който разработва стратегии за намеса на Кремъл в изборите в чужди страни. Прокурорите в София твърдят, че Решетников е координирал руските шпионски операции, насочени към преориентиране на България към орбитата на Москва. София също разследва връзките на Малинов с руския медиен магнат Константин Малофеев, на когото е забранено да влиза в ЕС и САЩ заради финансиране на руски проксита - задкулисни сили, окупирали части от Източна Украйна. Предполага се също, че Решетников и Малофеев финансират множество проекти за увеличаване на руското влияние в българската икономика, култура, политика и медии.

Ако продължава да се освобождава от влиянието на Русия и еманципира по отношение на Москва, България ще придобие способности да укрепва Източния фланг на НАТО, да подпомогне сигурността в Черноморския регион и да демонстрира своето значение пред американските си съюзници. За да се разграничи категорично от руските зависимости и натиск, 

правителството трябва да отреже няколко пипала, които привързват силно страната към Москва

Те включват политическата корупция, енергийната зависимост и проникването в медиите, заради които руските власти представят България или като лоялен партньор на Русия, или като предател на славянството и християнското православие.

Тъй като Русия става все по-решителна да проектира военната си сила в района на Черно море, България ще трябва да работи по-интензивно със своите съюзници от НАТО, за да възпира амбициите на Кремъл. Важна стъпка би била ускоряването на модернизацията на българските въоръжени сили и замяната на съветската техника със военно оборудване, западно производство. Като положителен знак в тази посока е планът на София да замени съветските изтребители MiG-29 със западни самолети, преди всичко с американските изтребители F-16 Block 70. Министерски съвет и парламентът одобриха закупуването на осем военни самолети от САЩ и въпреки че държавният глава Радев наложи вето върху сделката, парламентът лесно преодоля президентското вето. Подобни стъпки показват, че България демонстрира лидерство и възможности да се превърне във важен съюзник в НАТО на Балканския полуостров и в Черноморския регион.

Източник/ци: https://faktor.bg/b

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...