Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Томислав Дончев: Като не е дошъл Volkswagen, ще дойде някой друг (ИЛИ Колкото е дошъл Volkswagen, толкова ще дойде и някой друг?)

Вицепремиерът Томислав Дончев не е притеснен, че германският автомобилен концерн Volkswagen избра Турция пред България. Той коментира темата по време на участието си в 4-то издание на най-големият икономически форум у нас – „Индустрия 4.0“

„Като не е дошъл той, ще дойде някой друг и то в близките две-три години, защото има натрупване на много предпоставки за това и то е неизбежно“ и даде като пример концентрацията на над 250 фабрики, произвеждащи компоненти в автомобилната индустрия, но и още привлекателната данъчна среда“, коментира пропусната възможност Дончев, съобщава Факти.

Финансовият министър Владислав Горанов допълни, че институциите са направили „всичко по силите си“.

„При преговорите с Volkswagen направихме всичко, което можем, че дори и повече, но такива инвеститори искат много привилегии, на 100 процента изградена инфраструктура и съпътстваща такава. Всъщност такива компании очакват домакините да извършат инвестицията, а те да дойдат само с „ноухауто“ и технологията, но това могат да си го позволят големите държави“, отбеляза Горанов.

По думите му 90 процента от преговорите с гиганта са били за инфраструктура от всякакъв вид. В тази връзка той добави, че свързването на Северна България и проекта за АМ „Хемус“, както и връзката с „Дунав мост две“ са основен приоритет на правителството за завършване на магистралните пръстени на България.

Финансовият министър посочи, че в среда на променящата се икономика основен приоритет за правителствата трябва да са инвестициите в образователната и физическата инфраструктура, които всъщност са предпоставка за приличане на инвеститори. В сферата на образоването е важно държавата предварително да инвестира в тези специалности, за които се очаква да бъдат дефицитни. В тази насока през последните години е увеличен приемът на деца в професионалното образование от 46 на 56 процента, създават се и нови професионални училища в Бургас и Варна, инвестира се сериозно и в математическото образование, намален е приемът в хуманитарните специалности и са насочени усилия към инженерните и педагогическите специалности. Вицепремиерът Томислав Дончев добави, че допълнителните разходи за инвестиране в образованието на този кабинет трябва да са не по-малко от 2 млрд. лева.

Източник/ци: https://vihrogon.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!