Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Плевнелиев заплаши "Фолксваген" с глоба до 1 милиард евро

След като преди години размахваше пръст на Русия и се определяше като "евроатлантически ястреб", президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) сега нападна концерна "Фолксваген". „

В интервю, публикувано в петъчния брой на в. "24 часа" той директно заплаши немската корпорация, че може да бъде глобена с рекордна глоба в размер на "до 1 милиард евро", ако избере да построи завода си в Турция, а не в България.

"Фолксваген" трябва да е наясно и предполагам, че е, че тъй като ние сме свидетели на нарушаване на правилата за държавна помощ, което ощетява България като страна-членка на ЕС, по този казус може да стане така, че на концерна може да му бъде наложена една огромна глоба в размер по наши сметки между 400 милиона и 1 милиард евро. Ако на Турция нищо не може да й се случи, тъй като ЕС не е интегрирала такива инструмента за контрол, то "Фолксваген" може да пострада", размахва пръст Плевнелиев.

Президентът призова Европейската комисия и Европарламента да следят внимателно развитието на ситуацията и да гарантират равнопоставеност с оглед защитаването на правилата и принципите на общия пазар. В интервюто си Плевнелиев свободно заявява, че Турция нарушава върховенството на закона на ЕС в кипърските териториални води и няма "никакви медийни и демократични свободи".

"И точно в този момент "Фолксваген" взема такова решене - за нас, като европейци, това решение е много тревожно", отсича той.

Източник/ци: https://lupa.bg/ne

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!