Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Васил Василев: Фолксваген не е избрал България. А може ли България да не е избрала Фолксваген?

Възможно ли е Борисов да е предпочел да услужи на Ердоган и да загърби интересите на страната? Възможно е, но не би било нормално! Не би било, но стана. Млъкнаха, запушиха си нашите устата в решаващия момент, докато конкурентите ни наддаваха

Пари от Кук ще видите на куково лято, каза Васил Василев в предаването си ‘’Не се страхувай “. Това ще е трагедия за хиляди българи, работили целия сезон. Чакали парите от англичаните, за да се разплатят. Сега - ядец. Прибирали ония парите, събирали нашите празните чинии и мръсните чаршафи и накрая - сбогом, Гергино!

Тази теза разви журналистът Васил Василев в предаването си "Не се струхавай" по БСТВ.

Василев добави, че ако от Кук бяха обявили фалита в началото на лятото, нямаше да има такива проблеми.

Но те не са глупаци, прибраха парите, изчакаха края на сезона и точно когато трябваше да почнат изплащането на дълговете си, обявиха неплатежоспособност. Аферим, казал бай Ганю, хитро момче излезе, всинца ни излъга, продължи журналистът.

Колко са българските загуби. Министърката на туризма отначало свенливо говореше за ‘’ доста милиони ‘’. Бившият зам. министър на туризма Бранимир Ботев изчисли загубите на 306 милиона евро.

И тук изпъква съмнителното бездействие на туристическата министърка Ангелкова. Томас Кук губи катастрофално от години. Натрупали задължения от милиард и шестотин милиона паунда. Балансът им бил на минус с три милиарда. Нашето министерство на туризма не може да не е знаело тази публична тайна. Но не обявило на хотелиерите за критичното положение на Кук, не ги е предупредило да не приемат отложено плащане, не ги е посъветвало да застраховат вземанията си или да откажат да работят с компанията поради огромния риск.

Министърката не само не прави това, но напротив, усмихната, чаровна, демонстрира доверие в Кук и разводнява съмненията в платежоспособността им. През април Ангелкова се среща с главния шеф на компанията и после го цитира, че перспективите за сътрудничество са отлични. Отлични - с милиард и половина задължения ! А през април концернът е бил вече на изкуствено дишане. Точно тогава компанията преминава всички възможни граници за поемане на дълг, а пазарната и капитализация е паднала с 80 %. Не е знаела това Ангелкова ли ? Ако не го е знаела, не заслужава да бъде министърка. Ако го е знаела, което изглежда 100 % сигурно, защо не е предупредила бранша, а разигравала театрални етюди с шефа на Кук ?

От проспалите този жесток удар върху българската икономика, вкл. от министърката на туризма, трябва да бъде потърсена пълната отговорност за виновно бездействие, подчерта Василев.

У нас вече се разтоварват цели кораби с отпадъци, продължи той. Тръгват балите от пристанищата, разнасят се, уж да се горят или да се рециклират. Може и да се зариват. Огромен бизнес. 534 фирми внасят тук боклука. По един 20-тонен ТИР на седмица да приемат, това прави половин милион тона смрад и отрови. 534 са фирмите, които докарват отпадъците от страни извън ЕС - може би от Америка, от Близкия изток, защо не от Африка. Колко фирми внасят от ЕС, какви са количествата, кои са поименно фирмите, колко боклук вкарваме само от Италия - това нашите органи не посочват.

Защо стана така ? Нима от градината на Европа ще станем боклукчийницата на света ?, запита водещият, подчертавайки следната теза: Доскоро Китай приемаше огромни количества боклук, главно от Европа и САЩ, рециклираше пластмасата и още 20-ина суровини и печелеше добре. Но от 1 януари 2018 бизнесът спря. Огромният Китай си даде сметка колко унищожително за околната среда е третирането на отпадъците и забрани вноса им. Видя, че по-добре е да закрие рециклиращата индустрия, отколкото да унищожи цялата си природа.

Европа и Съединените щати се видяха в чудо. Та Китай приемаше 87 % от отпадъчните пластмаси на Европа. Какво да правят с планините боклуци, които произвеждат всеки ден ? Да ги изгарят - смърди и трови въздуха. Да ги рециклират - застрашени са почвата и водите. Да ги зариват - още по-гадно. Накъде ?

Към България - очевидно решиха играчите, занимавали се с печелившия бизнес. Явно тук са пробили. И боклукът тръгна. Кой знае колко български градове, градчета и села са предопределени от управляващите да станат убежище на световния отпадък. Харесва ли Ви тази перспектива ? Не забравяйте да питате кандидатите за кметове и общински съветници - ще приемат ли вносният боклук да се складира, преработва, изгаря, заравя или въобще приема на територията на Вашата община. Ако мънкат или почнат да увъртат, да знаете какво ви чака, предупреди Васил Василев.

Васил Василев отвори актуалната тема за Фолксваген, питайки реторично: България ли не искаше завод у нас? 

Смята се, че Фолксваген не е избрал България. А може ли България да не е избрала Фолксваген ? Да е направила така, че да се покаже непривлекателна, незаинтересувана, безразлична към плановете на концерна и в крайна сметка да се е извъртяла така, че го е тласнала в обятията на Турция. Користно или безкористно, е друг въпрос. 

Ние наистина не видяхме с какво правителството се опита да привлече германците. Говориха за Кремиковци, разнасяха приказки и пожеланийца, но нищо конкретно. Вместо да направят пътека до Германия, нашите седяха тук и коментираха вестникарски съобщения. Не, още не е ясно, не се знае, ние сме мъничък пазар, няма достатъчно работна ръка и ред подобни глупости. А до нас Ердоган беше разпънал червения килим пред ФВ и предлагаше всичко - улеснения, облекчения, обучения, пазари, всестранна подкрепа. Само и само да изберат Турция.

Щом заводът на ФВ се очертава да бъде един от моторите за икономическото развитие на Турция, представете си какво би бил за България. Реактивен двигател, ракета ! Та в него ще се произвеждат годишно 300 000 коли. По 1000 автомобила на ден. Инвестицията е над милиард евро. Но по-важна от тези пари е цялата икономическа, финансова , социална и инвестиционна динамика, която заводът ще създаде около себе си. Покрай едно автомобилно производство, при това на най-големия световен производител, се образуват сателитни кръгове от стотици и хиляди доставчици, поддоставчици, снабдители, търговци, строители и услуги, които дърпат икономиката и доходите право нагоре. Съвсем не е случайна пряката лична намеса и огромният личен натиск на Ердоган заводът да отиде в Турция.

Това което нашето правителство трябваше да направи, бе да надцаква турската оферта. Те предоставят 1000 дка, ние 1500. Те ги дават без наем за 5 години, ние за 10. Те ще обучат безплатно 1000 инженери и механици, ние 2000. И т.н. Всичко щеше да се върне многократно, с лихвите и изгодите. При положение, че условията при нас са толкова изгодни, колкото и в Турция ; при това ние сме член на ЕС, те не са, те са критикувани остро за правата на човека, ние - не, би следвало да спечелим. Би, но при едно условие : ако правителството искаше да бори за инвестицията.

Възможно ли е да не е искало ? Да се е снишило, да се е повлияло от васални чувства, Борисов да е предпочел да услужи на Ердоган и да загърби интересите на страната. Възможно е, но не би било нормално ! Не би било, но стана. Млъкнаха, запушиха си нашите устата в решаващия момент, докато конкурентите ни наддаваха.

Случайно ли е това ? По-скоро не ! Немалко примери от последните години показват как правителствата ни вземат решения в противоречие с националния интерес и в услуга на Турция. Най-знаменателен е Южният поток. Не Вашингтон и Брюксел, а Станишев и Борисов го блокираха с ясното съзнание, че така фактически го преотстъпват на комшиите. Западният натиск със сенаторите бе театрален, трябваше им за оправдание. Подобен е и случаят Белене. Ние спряхме строителството, Турция започна да изгражда Аккую. Така става и сега. Правителството не каза, че не иска ФВ, не. Нямаше да е политически коректно да ги отхвърли грубо. Но властта направи така, че да изглеждаме безинтересни, безперспективни, незаинтересовани, отвеяни нанякъде. И огромният завод ще се строи край Измир. Колосалните предимства отиват при съседите. Турция ще дръпне още по-силно напред, ние ще изостанем още повече от нея. Дали това е съзнателно действие, умишлено бездействие и преднамерено саботиране на националния интерес или е просто безразсъдство и управленска негодност ще се разбере в един момент. Каквато и да е причината за пропусната златна възможност, друг виновен освен правителството няма.

Връщат ли се еничарските времена?, попита Василев и отгови темата за нашумялата в момента Стратегия за отнемане на детето.

Изглежда абсурдно, но зачестяващите практики на отнемане на деца от семействата им не се различават особено от насилственото отвличане на млади, здрави и хубави християнски деца за харемите и войската на султана, заяви той и продължи: Децата пак се вземат насила, с полиция и държавни чиновници, вкарват ги в специални школи или ги дават за отглеждане на чужди хора, превъзпитават ги, скъсва се връзката с родителите, те могат да не се видят никога и дори не знаят какво е станало с тях. Така е в Норвегия. Така се опитват да стане и в България.

Норвегия е родината на най-масовия убиец на деца в съвременната история Андерш Брейвик. През 2011 г. този прероден Ирод хладнокръвно разстреля 77 души, почти всички деца и рани още 319. Осъден на 21 години, той е сега задочен студент в университета в Осло и пише книги в затвора.

Норвежката практика на откъсване на децата от родителите е в някаква степен свързана с ужасяващата Истанбулска конвенция. Щом родителите не искат детето им да стане джендър, да го вземем и да го направим такова ! Подозира се, че това е скритият замисъл и зад нашата Стратегия за детето. Масовите протести в цяла България принудиха властта да спре тази стратегия, но без да я отмени. Това значи, че във всеки един момент привържениците на джендъризма, почитателите на Истанбулската конвенция, поклонниците на зловещите скандинавски практики могат да я извадят от чекмеджето и да я вкарат в обръщение. Според тези практики достатъчен е един анонимен донос, че не се грижите както трябва за детето и властите идват и го отмъкнат. А на конференция в Ню Йорк миналата седмица външната министърка Захариева обяви, че ‘’ всички действия на държавата трябва да са насочени единствено в интерес на детето, не на родителите и самото дете трябва да участва в процеса на вземане на решения за неговото бъдеще’’.

Що за умопомрачителни планове, що за безнравствени призиви ! Какво значи това ? Ще създават Хитлерюгенд ? Ще откъсват децата от родителите им, за да ги зомбират ? Държавата щяла да прецени кое е в интерес на детето и кое не е ? Значи чиновниците, корумпираните чиновници ще определят какво е добре и зле за едно дете ? Освен тях, водеща роля ще имат и т.нар. доставчици на социални услуги, които вече ще могат да бъдат чужденци, чужди фирми, нищо чудно финансирани и пратени у нас от разните лезбийски, педофилски и всякакви дружинки. Тези чужди елементи ще дават становище пред съда дали сме годни за родители. Те ще се бъркат, когато майката и бащата вземат решение къде и какво да учи, спортува или играе.

Действията на държавата ще са насочени не в интерес на родителите, разкрива министърката Захариева. Така ли ? Кой ражда децата ? Държавата ли ? От кого суче бебето ? От областния управител ли ? Как някакъв скандинавски или африкански педофил ще обяснява на детето ми насаме какви са му правата. Какви са тези извращения с морала, какъв е този кръстоносен поход срещу семейството и откъде накъде ще ни натрапват чуждите гнусотии ?

Ето къде може да видите предаването на Васил Василев "Не се страхувай" по БСТВ:

https://bstv.bg/news/v-ne-se-strakhuvai-s-vasil-vasilev-na-30-septemvri 

https://bstv.bg/news/spetsialen-gost-advokat-vladimir-sheitanov

Източник/ци: http://epicenter.bg/arti

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!