Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Изтече срокът за оставка на министъра на правосъдието

С триумфалното изслушване на Мария-Габриел, смяната на комисарите на Унгария и Румъния заради имотни проблеми, новата Европейска комисия (ЕК) започва своята работа. Старият състав на органа си отива най-късно до 17  октомври, когато ще се проведе Европейски съвет с всички премиери. Тогава се очаква да имаме нова комисия. Преди 4 месеца правосъдният министър Данаил Кирилов сам обеща да подаде оставка в случай, че  мониторингът върху България не падне до края на отминаващата ЕК. Специалният режим за страната ни не само не е паднал, но никой не иска да го маха. Нещо повече,  Франция дори заяви, че  мониторингът трябва да се разшири и да бъде върху всички страни членки на ЕС. Наблюдението върху България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка остава. Така Кирилов сам си подписа присъдата, а срокът за подаване на оставка дойде.
Припомняме, че Кирилов стана правосъден министър след гръмката оставка на на Цецка Цачева, която се оказа замесена в Апартаментгейт пролетта.

Парадоксално той я замени, въпреки че е бил не само адвокат, но и съдружник в кантората Пенков, Марков и партньори, която защитава интересите именно на замесената в скандала строителна фирма Артекс Инженеринг. Видният ГЕРБ-ер Кирилов всъщност започва политическата си кариера си като общински съветник в София от БСП. Пребоядисването му съвпада със старта на работата му във въпросната кантора. Още от встъпването си длъжност като шеф на правната комисия НС приема поправки в ЗУТ, които облагодетелстват Артекс.

Настоящият правосъден министър, близък до Цветан Цветанов, се слави и с поредицата си от правни абсурди, които е сътворил заемайки високите си длъжности. Един от последните примери са поправките в закона за изборите, които предизвикаха скандал. Те бяха предложени от Кирилов тогава в качеството му на шефа на правната комисия в НС. След шума около промените, той сам си оттегли поправките малко преди те да стигнат до Държавен вестник.

"Ако не отпадне мониторингът до края на тази ЕК, ще представя оставката си като министър на правосъдието”, бяха думите на Кирилов на 13 юни т.г. Още в края на юни обаче с  огромно мнозинство: 51 срещу 16 гласа, Съветът на Европа прие доклада, с който се настоява да продължи мониторингът на България по 6 теми, което беше ясен индикатор за падане на министърската глава.
Сега, когато съставът на новата комисия е факт, остава Кирилов да си спомни за заканата си от преди 4 месеца и да удържи на думата си.

Източник/ци: https://19min.bg/n

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!