Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Невероятно: консумацията на алкохол в Русия е намаляла с 40%!

.
Източник: БГНЕС

Руснаците все още имат репутацията на нация, която употребява твърде много алкохол, но доклад на Световната здравна организация, публикуван днес, показва, че консумацията на алкохол е спаднала с 43 % от 2003 г. насам.

СЗО отдава снижаването на редица мерки, предприети от президента Владимир Путин и неговите ограничения върху продажбите на алкохол с цел насърчаване на здравословния начин на живот. 

“Руската Федерация отдавна се смята за една от най-пиещите страни в света”, се казва в доклада, който напомня, че алкохолът има основен принос за скока на смъртните случаи през 90-те години. Авторите заявяват, че 43-процентно понижение на консумацията на алкохол е фактор за увеличаване на продължителността на живота, достигнала исторически връх през 2018 г. при 78 години за жените и 68 години за мъжете. В началото на 90-те години продължителността на живота на мъжете е била едва 57 години. 

Последният съветски лидер Михаил Горбачов води антиалкохолна кампания с частична забрана, свалила потреблението от средата на 80-те до 1990 г. Но след разпадането на Съветския съюз консумацията на алкохол избухва и продължава да нараства до началото на 2000 г. 

При Путин бе забранена продажбата на алкохол в магазините след 23 ч., повишена бе цената на алкохола на дребно и бяха въведени ограничения за рекламите на спиртни напитки. 

Москва започна и борба срещу тютюнопушенето, като миналата седмица обяви забрана за разполагане на реклама дори на частни балкони. Употребата на тютюн от руснаците е спаднала от една пета до 30 % през периода 2009-2016 г., сочи най-новото глобално проучване за тютюнопушенето сред възрастни.

Източник/ци: https://frognews.bg/nov

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!