Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кошлуков махна и кореспондента на БНТ в Берлин, била против него, докато служела в СЕМ

.
Мария Стоянова

Още един журналист е принуден да напусне БНТ. С това серията от уволнени, съкратени, отстранени или заглушени гласове на знакови имена в българския ефир продължава.
Става дума за кореспондента на БНТ в Берлин и бивш председател на СЕМ Мария Стоянова, която бе изпратена да отразява германската политика преди само година, уточни "Клуб Z".

Стоянова беше в СЕМ през 2017 г., когато сегашният генерален директор на БНТ Емил Кошлуков кандидатства за първи път за директорския пост на “Сан Стефано”. Тогава Стоянова зае категорична позиция против кандидатурата му заради политическата му обвързаност като депутат, а и като програмен директор на националистическата тв “Алфа”. Тя постави под въпрос и качествата му за този пост. 

Съкращаването на Мария Стоянова по толкова внезапен начин без обичайното тримесечно предупреждение предизивка скандал сред журналистическата колегия в германската столица. 

Формалният повод да не се продължи договора на кореспондента на БНТ вероятно е пестене на пари, но заради изненадващото решение за това БНТ не е успяла своевременно да спре договорите си за офиси и телекомуникационни услуги и поне на първо време обществената телевизия ще продължи да ги плаща, макар и без кореспондент. Според източници от София реалната причина за уволнението на Стоянова е именно позицията й срещу Кошлуков, докато е била в СЕМ.

Закриването на кореспондентски пункт в Берлин само година, след като е открит, е необичайно. Още повече, че това става буквално в навечерието на германското председателство на ЕС. Неочакваното изтегляне  на Мария Стоянова от Берлин предизвика загриженост и сред другите чуждестранни кореспонденти в Германия. 

Има само един подобен случай в над 100-годишната история на кореспондентската организация в страната – с полския журналист Марчин Антошиевич. И той беше изтеглен неочаквано, след като партия “Право и справедливост” сложи свой човек начело на полската обществена телевизия. Тогава обаче се намеси полската редакция на „Дойче веле“, която нае Антошиевич, а по-късно и кореспондентът на полската информационна агенция ПАП, пак бе уволнен по същите причини.

Източник/ци: https://frognews.bg/novi

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!