Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Българите – шампиони по извънреден труд и... ниско заплащане

Българите - шампиони по извънреден труд

България е една от страните, в които се полага най-много извънреден труд. Заплащането му обаче е както обикновения, според европейската статистика. Това отчете президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов. Сумираното изчисляване на работното време се разпростира в дейности, в които няма място и полагането на извънреден труд е в огромни количества, каза синдикалистът.

За 2018 г. в Европейския съюз над 30% от работещите са имали нередовен работен график, близо 40% са работели различен брой часове в дните от седмицата /срещу 32% за 2010 г./, 33% са били с т.нар. „плаващо“ начало и край на работния ден, 32% са работели различен брой часове всяка седмица /срещу 26% за 2010 г./.

Все скача и все на дъното! Що е то? Петков: Заплатата в България скача най-бързо в ЕС - 10% годишно

Цялата тази статистика представиха от синдикатите днес на международна конференция на тема "Синдикални политики за устойчива заетост, достоен труд и преодоляване на нарастващата несигурност на работното място”.

В процес на събиране е подписка на синдикалните организации и федерации на Европейската федерация на индустриалните работници за ограничаване на сумираното изчисляване на работното време, обяви президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов.

“През последните години усилията на правителството са насочени към финансова стабилност, нови инвестиции и увеличаване на доходи, които са основни предпоставки за достоен труд и устойчива заетост”, обясни пък социалният министър Бисер Петков.

Той подчерта, че основните предизвикателства пред хората са свързани с демографските промени, нарастващото влияние на цифровите технологии, промяната на моделите на производство и промяна на трудовите взаимоотношения.

Петков отчете, че навлизащите в живота дигитализации и трансформации предопределят нови критерии към работещите.

На конференцията бяха отчетени рекордно ниски нива на безработица -  4.2%, а устойчивият ръст на средната работна заплата достигна до 10% годишно.

Източник/ци: https://lupa.bg/news/balg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!