Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Танева брани лъжите на БАБХ за избитите прасета

Дни след скандалното разкритие, че Българската агенция по безопасност на храните дава неверни данни за броя на избитите заради африканската чума прасета, земеделският министър Десислава Танева наруши мълчанието – но само за да защити БАБХ и за да засили бъркотията. Както в. „Сега“ писа, агенцията е информирала Световната организация за здраве на животните (World Organisation for Animal Health OIE), че България е евтанизирала всички животни в големите свинекомплекси в Русенска област, които бяха сред първите засегнати от заразата през юли. Оказа се обаче, че от 30 000 прасета във фермата в Голямо Враново 18 000 са живи и здрави, а предприятието обяви, че иска да поднови дейността си, защото напълно е ликвидирало заболяването.


От БАБХ преди дни се оправдаха, че избиването на прасетата в Голямо Враново било само временно спряно заради „религиозни празници“, но било неизбежно. А подадената в световната организация информация, че всички животни са умъртвени и загробени, не била невярна, защото процесът бил в изпълнение. Същото повтори и министър Танева в четвъртък пред БТВ.

Тя първо се изпусна, че не е виждала какво точно е докладвала БАБХ, но после заяви, че данните, подадени в световната информационната мрежа World Organisation for Animal Health OIE, показвали колко прасета трябва да бъдат избити, а не колко са били умъртвени. Пред в. „Сега“ по-рано БАБХ даде следното „обяснение“: „Съгласно процедурите за докладване посоченият брой животни е обект на убиване и унищожаване и не е необходимо процесът да е приключен във времето на докладване. Не е правилно да се приема, че докладваната бройка животни вече са унищожени, тъй като данните не били финални, а целите на доклада са „първа и ранна нотификация и мерки, които са и ще бъдат приети“.

Сайтът на Световната организация е публично достъпен и там всеки може да види какво е докладвал шефът на БАБХ Дамян Илиев: За фермата в Голямо Враново е записано: 28 028 са убити и загробени (Killed and disposed of). И вчера обаче Танева продължи да настоява, че killed не означавало убити и в случая трябвало да се тълкува като „засегнати“.

Междувременно изпълнителният директор на свинекомплекса в Голямо Враново Вихрен Димитров потвърди, че във фермата са избити по-малко от половината животни, а другите са съвсем здрави – което се доказвало и от многобройните проби. „При нас постоянно има представители на БАБХ, които знаят, че тук има още 18 хил. живи животни, ние също подаваме данни“, обясни Димитров.

Той отново настоя БАБХ да отмени заповедта за изтребване на животните до крак, защото АЧС във фермата вече няма. Димитров обясни, че е поискал официалните власти да вземат проби от Враново и да ги пратят за изследване в независима лаборатория в Мадрид, но реакция няма. „Не може здрави прасета да се избиват само заради една положителна проба от миналия месец. Щом са изминали повече от 15 дни и нови болни животни няма, значи и заразата я няма, обясни шефът на свинекомплекса. Той апелира премиерът Бойко Борисов да се намеси, за да бъде отменена диагнозата АЧС.

Министърката обаче остава непреклонна – всички прасета в Голямо Враново трябва да бъдат погребани. „Не сме ги измислили ние тези правила. Има евродирективи. За това заболяване няма лечение, няма ваксина“, отсече тя. Танева каза, че била отговорила на всички въпроси на директора на фермата, а пробите, показали, че има зараза, били изследвани в надеждна държавна лаборатория – Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ).

Директорът говори за евродиректива от 2002 г., която позволява частично умъртвяване при зараза, но африканската чума била по-тежък вирус и затова били необходими радикални мерки, обясни Танева. Тя добави, че София попитала Европейската комисия може ли да амнистира прасетата в Голямо Враново, но от Брюксел казали твърдо „не“. „Всички действия са по стратегия за АЧС, приета през 2015 г. Животните сега са здрави с отрицателно проби, но вирусът е влязъл в този свинекомплекс. Това е бавно заболяване, симптомите не се проявяват веднага“, изказа се експертно министърката.

ДВОЕН АРШИН

На фона на хвалбите на земеделския министър, че няма нови огнища на заразата, в сряда чумата тръшна диво прасе край село Ралево, Плевенско, а регионалната дирекция по горите забрани дърводобива. Такава забрана е в сила и за Велинградско, също поразено от болестта, но тя не се спазва. Там не се позволява движение на хора и стоки, но дървесината, складирана в близките лесничейства, ще бъде пусната на пазара под опеката на местните власти. Така била решила областната епизоотична комисия. „Дървесината е бързоразваляща се. Може да възникне напрежение за снабдяването на хората с дърва за огрев предвид наближаващия есенно-зимен сезон. За това бе взето такова решение да започне извозване на стоящата дървесина на склад при максимално спазване на мерките за биосигурност и дезинфекция на работниците и камионите, които ще извозват дървесината“, оправда се по БНР областният управител Стефан Мирев

Алиса Иванова

https://www.segabg.com

Източник/ци: https://svobodnoslovo.eu/%

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!