Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ПОЗОР! Пенсионери продават златни коронки, за да си платят сметките

ПОЗОР! Пенсионери продават златни коронки, за да си платят сметките

Семейни ценности и реликви също заминават към енерго дружествата

Изравнителните сметки за изминалия отоплителен сезон доведоха до нова, цинична бизнес възможност за предприемчиви тарикати. Зачестиха случаите на продажба на златни зъбни коронки от възрастни хора, изпаднали в крайна нужда, научи Lupa.bg след проучване из столичните заложни къщи и златарски ателиета.

В момента един грам злато се изкупува между 34 и 38 лева, цената  близо два пъти по-ниска от реалната стойност на зъболекарския метал, който е с особено висока проба. Най-ниската възможна цена на златкна коронка при поставяне в столицата е около 600 лв., а за нея обеднелият нещастник ще получи не повече от 120 в заложната къща.

Зъбни коронки, брачни халки, гривни и семейни реликви, буквално разплакват хората, които ги оставят, разказва столичен златар, но го правят от безизходица. Той допълни, че трудно колегите му могат да бъдат обвинени в спекула, защото пазар е изключително свит и закупените ценности масово отлежават в сейфове, тъй като никой не купува бижута.

От няколко години се е превърнало в традиция през август мнозина да се прощават със семейни и лични ценности, за да платят трупалите се цяла години енергийни разходи. Някои възрастни хора пък разчитат на тези пари за да си осигурят животоспасяващи лекарства.

Източник/ци: https://lupa.bg/news/po

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!