Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Доналд Тръмп: Страната е заложена на карта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува видеосъобщение във връзка със задействаната от Демократическата партия процедура по импийчмънт на държавния глава, съобщават медиите зад Океана.
"Това, което се случва сега, е една огромна измама в историята на американската политика. Демократите искат да ви отнемат оръжията, вашето здравеопазване, вашите гласове, вашата свобода, вашите съдии. Те искат да вземат всичко. Ние никога няма да допуснем това да се случи", каза той .
 
Тръмп за пореден път повтори, че републиканците се опитват да "пресушат блатото", защото "страната е поставена на карта". "Всичко е много просто. Опитват се да ме спрат, защото се боря за вас. Никога няма да допусна това", завършва призивът си американският президент за по-малко от 40 секунди. В същото време този път се въздържа от крайни изявления, адресирани към демократите.
 
Видеообръщението на Тръмп се появи по повод скандала в Белия дом във връзка с укрити от администрацията записи на разговорите на Тръмп с лидерите на Украйна, Русия и Саудитска Арабия.

Разговорът между президентите на САЩ и Украйна Доналд Тръмп и Владимир Зеленски се оказа под светлината на прожекторите след съобщения в медиите, че служител от разузнаването го намира за обезпокоителен и изпрати жалба до ръководството. В сряда бе публикувано разчитане на телефонния разговор, а в четвъртък и самата жалба.
 
Публикуваната стенограма потвърди, че Тръмп е поискал от Зеленски да разследва обстоятелствата около уволнението на бившия украински генерален прокурор Виктор Шокин, който разследва дейността на компанията "Буризма“, сред чиито директори е и синът на Байдън, както и делата на самия Хънтър Байдън.
 
Демократите започнаха импийчмънт срещу Тръмп в Камарата на представителите, като го обвиниха, че иска помощ от чуждото правителство, за да се намеси в изборите чрез опит да дискредитира Байдън. Тръмп отрича твърденията.
 
Междувременно специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър, споменат в жалбата, подаде оставка. Освен това, като част от парламентарното разследване, демократите призоваха за даване на показания от държавния секретар на САЩ Майк Помпео, от Кърт Волкър, както и от адвоката на Тръмп Руди Джулиани, който, според автора на анонимното оплакване, изиграл ключова роля в реализирането на желанията на президента. 
 
Според експерти процедурата по импийчмънт срещу Тръмп е задействана под натиска на лявото крило в Демократическата партия. Година преди президентските избори този ход може да доведе до обратен на очаквания от демократите резултат в битката за Белия дом срещу настоящия президент, изтъкнах а международни коментатори пред "Франс24". Това е така, защото в крайна сметка Украйна ще проведе разследване срещу сина на Джо Байдън, а разкритията може да навредят на неговата президентска кандидатура.

Източник/ци: https://faktor.bg/bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!