Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нов епизод от хибридната война? Кремъл избра София за Световния младежки форум на руските съотечественици

Нов епизод от хибридната война ли наблюдаваме в българската столица?

Кремъл избра София за Световния младежки форум на руските съотечественици. Какво ли се крие зад това?

Над 130 души от 45 държави ще участват в Световния младежки форум на руските съотечественици в София и първите делегати вече пристигат, съобщи преди дни ТАСС, цитирана от "Дневник".

Марина Дадикозян, председател на организационния комитет, казва още за агенцията, че девизът на петото подобно събитие е "Младежта строи бъдещето"

Според нея това ще е най-мащабното международно събитие за родени и живеещи в чужбина руснаци на възраст между 18 и 35 години. То се открива в събота в Парк-хотел "Москва" и ще продължи до 1 октомври.

Организатори са Координационният съвет на руските съотечественици в България, федерацията "Съюз на съотечествениците" и националното сдружение "Заедно с Русия". Подкрепа оказват руската правителствена комисия за проблемите на сънародниците зад граница, департаментът за работа със съотечествениците в чужбина към външното министерство в Москва, руското посолство в София, фондация "Руский мир", представителството на "Газпром експорт" в България и др.

Програмата предвижда кръгли маси, работни заседания, дискусии, тренинг, майсторски класове, делова игра "Проектогенерация". Темите включват целите и задачите на бъдещото развитие на младежките организации на руснаците в чужбина, съхраняване на историческата памет, укрепване връзките с историческата родина, защита правата на сънародниците зад граница, разширяване на рускоезичното пространство, популяризиране на руската култура и образование, подготовка за празнуване на 75-а годишнина от победата над нацистка Германия и др.

Форумът се провежда от 2010 г., а от 2015 г. с решение на руска правителствена комисия е обявен за световен. Досега в него са участвали над 1500 души от повече от 80 държави, твърдят организаторите. За участие пристигат руски сенатори, дипломати и представители на 5 района на Русия.

Източник/ци: https://faktor.bg/bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!