Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хората на Цветанов – аут от управата на София

Нейсе! Хората на Цветанов – аут от управата на София

Хората на бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов сред общинските съветници на ГЕРБ в София няма да бъдат в листите за местния вот. Място сред кандидатите за новия СОС няма да има и за "наследството от Софиянски", пише сайта "Оф нюз".

Знаковите съветници Андрей Иванов, Орлин Алексиев и Орлин Иванов няма да бъдат повече в групата на ГЕРБ в СОС. Бившият шеф на Столичния общински съвет Андрей Иванов бе втори в кандидатската листа след кмета Йорданка Фандъкова през 2011 г. , четири години по-късно влезе под № 14 списъка. Междувременно - през 2012 г. той подаде оставка като шеф на СОС по лични причини, след като името му гръмна в медиите след разкрития на Яне Янев/РЗС/, че Иванов е придобил неправомерно 60 имота.

Последва проверка от НАП, която не показа нарушения. Срещу Иванов имаше и обвинения, че е забавил връщането на собствеността на Общинска банка на общината. Иванов отрече. Сред скандалите, в които бе замесено името му, бяха и информации за лобизъм при конкурси.

Срещу Андрей Иванов имаше множество медийни публикации и аз разбирам решението му да подаде оставка като председател на Столичния общински съвет, заяви тогава кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя определи атаките като доста сериозни, а решението да се оттегли като "основателно".

Орлин Иванов е бивш съветник от ССД, после стана независим, подкрепящ кмета Бойко Борисов. Сега е председател на постоянната комисия по местно самоуправление и нормативна уредба и член на постоянната комисия по финанси и бюджет.

През 2011 г. вицепремиерът и вътрешен министър тогава Цветан Цветанов съобщи пред медиите, че трима общински съветници от София, свързани с десни политически сили в предишния общински съвет, са поискали 500 000 евро подкуп от кандидат-президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев. Това е станало преди местните избори през 2007 г., когато Плевнелиев започнал процедура за отчуждаване и оценка на общински имот в територията на проект за бизнес парк, с който бил ангажиран.

С него са направили среща трима общински съветници, заемали важни позиции в общинския съвет. За тях негласно се знаеше, че това са брокерите в общинския съвет. Знаете, че до 2007 г. ПП ГЕРБ нямаше общински съветници”, разказа Цветанов. Той допълни, че за да бъдат решени проблемите на Плевнелиев тогава, тримата общински съветници са му поискали подкуп от 500 000 евро.

Кандидатът на БСП за кмет на София и общински съветник на левицата по това време Георги Кадиев пък разказа, че двама от общинските съветници, поискали рушвета, сега са общинари от групата на ГЕРБ. Той повтори думите на Цветанов и заяви, че общинските съветници, поискали подкупа, са „хора от т.нар. група на брокерите в стария общински съвет до 2007 г.”.

Сравнение на съставите на СОС показа, че Радослав Тошев и Орлин Иванов отговарят на изнесените данни по години и партии. Проверка на прокуратурата обаче показа, че изнесените данни от Кадиев не са верни, а той се извини публично на Орлин Иванов и другите засегнати лица по случая. Плевнелиев също отрече участие на Иванов. Неофициално той обяви сред колегите си преди месеци, че повече няма да се кандидатира за СОС.

Преди дни Алексиев обяви, че сам е взел решението си да напусне политиката още преди месеци. Според източник на Lupa.bg обаче той е бил помолен да се оттегли, за да не навреди на предизборната кампания на ГЕРБ.

На челната снимка - разследваният за корупция бивш шеф на СОС Андрей Иванов

Източник/ци: https://lupa.bg/n

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!