Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Съдът в Страсбург осъди Русия за смъртта на Сергей Магнитски

.
Сергей Магнитски

Европейският съд по правата на човека осъди Русия за множество нарушения на човешките права във връзка с делото за смъртта на юриста Сергей Магнитски, починал в затвора през 2009 г., след като направи разкрития за мащабна корупционна мрежа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Съдът изтъква специално, че Магнитски е бил малтретиран от своите надзиратели и тези факти не са били адекватно разследвани, че не е получавал достатъчни медицински грижи, а процесът и посмъртната присъда на юриста са "поначало неадекватни" и не е било уважено правото му на справедлив процес, добавя АФП.

Съдът призна Руската федерация за виновна, че е нарушила няколко точки от Европейската конвенция, и осъди страната да изплати на представители на Магнитски 34 хиляди евро като обезщетение.

Магнитски беше вкаран в затвора по обвинения в укриване на данъци, след като беше разкрил данъчни измами на стойност 230 млн. долара на руски официални лица.

Сергей Магнитски почина през 2009 г. в следствен изолатор на 37-годишна възраст - по данни от експертиза без юридически последици, след побои и умишлено лишаване от медицински грижи. Нормативен акт на САЩ от 2012 г., известен като закона "Магнитски", санкционира руски длъжностни лица, замесени в нарушения на човешките права.

По-късно подобни закони приеха Канада, балтийскките страни и Великобритания.

Източник/ци: https://frognews.bg/n

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!