Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Не пускат Полфрийман заради БКП политик, не бил Ставински нито от недосегаемите, а жертвата син на БКП другар. Казусът стигна до среща на външните министри на България и Австралия

Марис Пейн е поискала да обсъди с Екатерина Захариева казуса с Джок Полфрийман.

© Дневник

Марис Пейн е поискала да обсъди с Екатерина Захариева казуса с Джок Полфрийман.


Казусът с освободения от затвора Джок Полфрийман ще бъде обсъждат между външните министри на България и Австралия по искане на правителството в Канбера. Това ще стане в кулоарите на заседанието на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщи австралийската информационна мрежа Ей Би Си.

Говорителка на министър Марис Пейн е потвърдила, че е планирана такава среща с Екатерина Захариева и това би трябвало да стане през тази седмица.

В кулоарите на ООН в Ню Йорк вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по-късно отрече разпространената от австралийски агенции информация за поискана от австралийския първи дипломат среща с нея. "Поискаха вчера среща, но моята програма е пълна от седмица, така че съвсем за кратко просто се ръкувахме. Тя каза, че имат казус, аз помолих да се обърнат по консулски път, ако имат нещо да питат. Но така или иначе, среща не е имало", каза Захариева, цитирана от БНТ.

Кореспондентът Линтън Бесър е успял да получи и ексклузивни коментари от австралиеца Полфрийман, който излежа повече от 11 години в затвора за убийство.

Родителите му призоваха пред Ей Би Си премиерът Скот Морисън да се намеси и да осигури освобождаването му от център за настаняване на имигранти в Бусманци.

Полфрийман обвинява българските власти, че продължават да го лишават от свобода и че високопоставени политици в страната употребявате случая му за собствените си политически интереси. В репортажа не става дума мотивите той да не бъде пускан на свобода заради собствената му безопасност.

Той разкрива още, че след 4 дни чакане най-после контактува с представители на консулската служба на Австралия и че според тях в сряда директорът на дирекция "Миграция" в МВР Николай Николов им е отказал среща, на която да обсъдят случая.

"Директорът, началникът на отдела за имиграцията, който ме задържа, е отказал да разговаря с персонала на австралийското посолство. Българските власти, отговорни за това да продължават да ме държат в затвора... държат в неведение посолството на Австралия. Това е станало вчера. Не знам каква е ситуацията днес", казва 32-годишният Полфрийман.

Ей Би Си обяснява, че казусът е предизвикал "политическа буря в София, където политиците вече са в кампания за общинските избори през октомври" и дава пример с Волен Сидеров, кандидат за кмет на София, който призовавал Полфрийман да бъде върнат в затвора.

Австралиецът казва още, че от няколко дни са изготвени документи за неговото отпътуване от страната. "В посолството са ми направили нов паспорт в петък и го донесоха в понеделник, когато на миграционната служба е предоставено и копие от него. [Политици] казват лъжи на медиите [в България], че щом получа паспорт, ще ми бъде позволено да напусна страната. Това не е вярно", допълва Полфрийман.

Адвокати твърдят пред Ей Би Си, че няма правни основания той да бъде държан в затвор.

По-рано днес баща му Саймън Полфрийман заяви пред телевизионния канал: "Мисля, че много политика се намеси в случващото се в България. Наистина нужно е от името на Джок да започне да говори премиерът ни Скот Морисън, ако трябва - и да позвъни на българския премиер Бойко Борисов."

Той допълва, че през последните 4-5 нощи почти не е спал. "Много стресиращо е животът на Джок да е в толкова много ръце", казва още бащата. Той смята, че е работата на консулската служба е "чудесна", но и че синът му не получава достатъчно политическа и дипломатическа подкрепа от Австралия.

Външното министерство заяви, че "Австралия е предоставила до днес всичко необходимо, за да помогне за бързото отпътуване на господин Полфрийман от България, когато властите го позволят. Австралийски официални лица непрекъснато са в контакт с българското правителство".

Европейският кореспондент Бесър обяснява за зрителите в Австралия, че българският главен прокурор разполага с голяма власт и че Христо Монов - баща на убития през 2007 г. Андрей, е бивш политик и иска семейството да получи от Полфрийман присъденото обезщетение от 300 000 евро.

Малко преди Сотир Цацаров да поиска от Върховния касационен съд да върне австралиеца в затвора, адвокатът му Калин Ангелов призова във вторник правителството в Канбера "бързо да го качи на самолет" и да го изведе от страната, защото той е застрашен от държавни институции. "Вашите власти трябва да дойдат тук, да го вкарат в колата и да го качат на самолета." Според Ангелов клиентът му е подписал молба за доброволно напускане на България, докато е в центъра в Бусманци.

"Вчера (неделя, 23 септември - бел. ред.) от консулството ме помолиха да им дам копие от решението на Апелативния съд, а е то е онлайн - посочих им го", казва още Ангелов. Запитан дали мисли, че австралийското правителство би трябвало да действа по-активно, адвокатът отвръща, че времето е много ценно. "Някой трябва да засили натиска, иначе се опасявам че ще унижават един от собствените ми граждани."

Източник/ци: https://www.dnevnik.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!