Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов в задочен спор с Радев: Кеф ми е - ниви, чакъл, асфалт. Това дразни другите!

Премиерът Бойко Борисов отново подкара джипа, за да инспектира как вървят ремонтните дейности по изграждането на АМ "Европа".

Заедно с него пътуват зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Премиерът откри и разширение на завода на "Кола-кола" в Костинброд.

Там премиерът, след като преряза лентата на новия завод, обяви, че обещанието му за 10% увеличение на доходите догодина ще бъде изпълнено.

"Фискалният резерв ми два тази увереност, фискалният ни резерв е пълен въпреки всичко", подчерта Бойко Борисов.

Той се обърна към шефа на завода с пожелание да дава по-високи заплати, защото доходите са приоритет на правителството. Пошегува се с присъстващия на церемонията посланик на Гърция, че нашите самолети Ф-16 ще бъдат по-хубави от гръцките, защото нашите са блок 70, а на съседите - блок 50. И в тази връзка  - плащането на изтребителите, подчерта, че "въпреки всичко фискалният резерв е пълен".

"След няколко дни ще открием и най-голямата складова база на Балканите. По време на нашето управление износът на страната е рекордно голям - 28 милиарда лева за първото полугодие. Посланиците също смятат, че средата в България е прекрасна. Все повече компании инвестират в реалната икономика", каза още премиерът. 

В изказването си премиерът водеше спор с опонентите си, защото каза: "Въпреки че някой казват, че асфалт не се яде, там, където има пътища, идват инвеститори!" "Прекрасна среда! Все повече компании идват и инвестират в реална икономика! Огромни заводи!", продължи Бойко Борисов. 

 "Много ми е кеф така - първо ниви, после чакъл и накрая идва асфалтът", заяви премиерът Борисов пред Караниколов и Нанков, докато пътуваха, и добави, че пътят към Ябланица трябва да бъде открит до 20 дни. Борисов инспектира този участък и преди три месеца и сега отчете напредъка. „Преди 3 месеца беше нива, а сега ще стъпим на асфалт на АМ „Европа“, подчерта той. 

"Затова много се дразнят другите институции, няма какво да покажат. Взели сме решение, инвестирали сме, построили сме и сме го дали на хората", продължи премиерът, като явно отговаряше задочно на критиката на президента Румен Радев - че е закотвил държавата на дъното. 

Премиерът припомни как миналата сряда правителството е дало съгласие генерал-майор Данчо Дяков да бъде освободен от длъжност началника на Националната служба за охрана, считано от 30 август.

"Не му отива (на президента-б.р.) на Шипка, на такъв ден да говори такива неща. Предишният ден, в сряда в МС дойде светкавично, изненадващо за мен, писмо за съгласуване  за смяната на Дяков като шеф на НСО.  Вкарах го на Министерски съвет, гласувахме го и сега трябва да решават кой да е на негово място. И аз затова коментирах тази смяна", каза премиерът. (Преди ден Борисов заяви, че заради скандалите в президентството ген. Дяков е бил изхвърлен от службата - б.р.) 

По-късно Борисов се върна на думите на президента Радев, който попита каква е причината правителството "да скрие толкова далеч Пламен Георгиев" - да го пратят консул чак във Валенсия.

И обясни: "Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика. Така че не виждам проблем да е консул, просто явно това е някаква поръчка, защото една седмица се говори за това, а ето днеска откриваме поредна инвестиция - двеста милиона са тук!" 

На реплика на репортера, че испанският на Георгиев "не му е сред силните... Да не кажем, че го владее на ниво както аз и Вие, поне така е записал...", Борисов троснато отговори:

"Има достатъчна езикова подготовка. Така че... не виждам за консул... Вие не може да изброите никъде консулите в Европа... Просто явно това е някаква поръчка, защото вече една седмица (се говори по темата - б.р.). Ето днес откриваме поредна инвестиция, 200 работни места, паралелки за специално образование. А Вие идвате да ме питате за това."

Помолен да каже дали Георгиев е най-добрият човек за поста, Борисов отговори:

Аз нямам никакво желание да Ви убеждавам Вас. Вие сте убедени по друг начин и затова повече няма да се вкарвам в тази работа.

Взехме решение, изпратихме го консул. Хиляди такива има, отсече той и приключи разговора. 

"Моля ви да пуснете това, което казаха посланиците на Америка и Гърция, че имаме износ за над 28 милиарда лева", обърна се към представителите на медиите Борисов. 

Докато пътуваха в премиерския джип, министър Караниколов съобщи, че безработицата в страната е на рекордно ниски нива - около 4%. Той допълни още, че за последната календарна година у нас са открити заводи за около 300 млн. евро, като по този начин са се отворили работни места за повече от 3000 души. 

По темата с чуждестранните инвестиции министърът на икономиката обяви, че очакванията са до края на годината размерът им да достигне 2 млрд. евро. 

"Това, което направихме в областта на образованието, също много привлича инвеститори в България. Българският бизнес става все по-конкурентен. В района може би ние сме най-конкурентни за инвеститори. От началото на годината имаме около 15 нови инвеститора", продължи с разясненията Караниколов.  

След като инспектира изграждането и ремонта на магистрала "Европа" край Сливница, премиерът се отправи към завода Кока-Кола ХБК- България в Костинброд. Министър-председателят откри новите производствени мощности и разширяването на производствения център на Кока-Кола в града.

Инвестицията е за над 34 милиона лева. Правителството ще отпусне финансова помощ за изграждане на инфраструктура до завода в размер на 1 777 814 лева. 

"Асфалът не се яде, но чрез него се правят заводи и се получават заплати", отбеляза Борисов.  

От пресцентъра на Министерския съвет изпратиха съобщение, в което се обяснява кои точно са били инспектираните от министър-председателя Бойко Борисов строителни дейности - в участъка Сливница-Драгоман по изграждането на АМ „Европа“.
Проектът стартира в средата на месец май тази година, ще бъде завършен до 2021 г. и се изпълнява със средства от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че строителните екипи са свършили много работа и успешно са се справили с всички изкопи.

Стартът на инспекцията започна от първия надлез, който ще свързва магистралата със Сливница. „Само за три месеца, когато стартирахме проекта, има изграждане на 100 % на някои дейности“, обяви заместник-министър Нанков.
Инспекцията показа, че напълно готова е стабилизацията на земната основа, на 70% е приключено развалянето на старите канавки, над 40% от изкопните дейности са изпълнени. Работи се по 4 големи съоръжения – подлези, надлези и два пътни възела, а теменужките, които бяха в района на Алдомировското блато, са преместени. 

„Това е по-лекият участък от АМ „Европа“, след 25 дни започваме по-тежкия“, допълни заместник-министър Нанков и даде още подробности по изпълнението на строителните дейности.
Министърът на икономиката Емил Караниколов отбеляза, че без инфраструктурата, никой инвеститор няма да дойде. А заради политиката на българското правителство инвестициите ни се увеличават и безработицата е на рекордно ниски нива.

Източник/ци: http://epicenter.bg/artic

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!