Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фрог: Неизвестен ”USER”* написал за 7 мин. 636 страници от обвинителния акт по ”Делото КТБ”

.
Иван Гешев, Даниела Начева и Антоанета Софрониева при началото на ”Делото КТБ”
Днес продължава „Делото КТБ“. На коляно или някъде другаде е писан обвинителния акт по делото ”КТБ“? Полетът с дизелов двигател до Луната да не се окаже фалшив? Пише ли се обвинение на един дъх? Кои са авторите, кой и къде е „сглобил“ документът? Това пореден гаф на прокуратурата и Иван Гешев ли е или те толкова си могат? Представяте ли си как се ”пишат” 636 страници за 7 минути?

Това са само част от въпросите които могат да се зададат ако погледнете подробните данни за файловете, които съставят обвинителния акт. Преди да ви покажем какво открихме да обясним няколко неща: Всеки файл, създаден на компютър пази информация за работата по него. Практика е (или поне трябва да бъде) в държавните структура всеки компютър следва да носи „маркировка“ на институция и съответно името на служителят, работещ на конкретното работно място.

Както ще видите това не се спазва. Освен това всеки текстов файл има обозначение кога е създаден, колко редакции са направени по него, колко време е траела работата, кога последно е бил разпечатан, както и колко страници, символа и думи съдържа. Има информация за датата на която е започнато да се работи по едни документ и дата на последното му запазване, т.е. окончателния му вариант. Често това са наричани „риквизит на файла“ или „данни за файла“, дори „досие на файла“.  

Ето така изглежда едно „досие“ от обвинителния акт по „Делото КТБ“.

.

За да имаме цялата картина как, кой и кога е написал обвинените по това дело обобщихме данните от всички налични файлове от окончателния вариант, който получихме от наши източници.  Общия, брой на файловете в това обвинение е 201, като 143 са само в  раздела III.  Освен това някои обвинения са съставено от няколко отделни файла и заради това броят е такъв.

Вижте подробните данните ТУК.

Ще маркираме само някои от впечатляващите за нас данни, които във файла сме отбелязали в жълто:

  • Впечатляващи  в обвинението са трите страници текст, съдържащ 1171 думи, който е готов за 3 минути. Факирът в писането е Иван Гешев. Без корекции, без редакции, на един дъх както се казва. Вдъхновение или чист копи-пейст се чудим ние;
  • Рекордьорът по скорост обаче за нас е анонимен защото „USER“ не се знае кой е. Той успява да за 5 минути да „сътвори“  636 страници от обвинителния акт. Кой говореше за вълшебници? Този „автор“ е много бърз като цяло. Има и 611 страници за 16 минути, както и 636 страници за 7 минути...
  • Част от обвинителният акт е писан в Административния съд в София, или поне там е започнат (както се вижда от снимката по-горе). Има 15 редакции, което не е особено много за документ от 38 страници. Според наши източници мнението на Иван Гешев по този въпрос е, че няма проблем някой съдия да съдейства на прокуратурата в писането на обвинителни актове, след като е по-компетентен. И все пак – когато обвинението се пише в съда какво става с равнопоставеността на страните (обвинители и обвинени) в един съдебен процес?
  • Само два файла имат обозначение, че са писани в „ProkuraturaRB“, което най-вероятно е прокуратурата на Република България. Файловете са с имена "ПРИЛОЖЕНИЕ ок /приложение" и "РАЗДЕЛ I ШАПКА ок /Обвинителен акт - ШАПКА последен проверен вариант". В тях е описът на обвиняемите, техните адвокати и свидетелите по делото, които следва да бъдат призовани в съдебна зала;
  • Общо цялата работа по колосалния, определен като кацане с дизелов двигател на Луната, труд от 10 837 страници, е продължила приблизително 65 дни. Изводът ни е на базата на общото време в часове, което е отнело създаването и редактирането на всички файлове.  Както можете да видите това са 515 часа и 40 минути.;
  • Прави впечатление, че не всички файлове са разпечатвани, въпреки, че всеки от 17-те обвиняеми е получил хартиено копие;
  • Въпросът кой е работил по обвинението е също много интересен – броим над 10 души, но за повечето липсват имена. Това означава, че е работено умишлено или не на неидентифицирани компютри и съответно хора. Виждат се имената на лица, които е ясно, че са работили по този документ - Иван С. Гешев, Даниела К. Начева, EStoianov, Антоанета Г. Софрониева, Елена И. Андреева, MKOVACHEVA. Това е нормално и приемливо. Особено ако обърнете внимание Софрониева колко много "матрици" е попълнила в раздела "Източване на КТБ".  Но от там нататък кои са: USER, Потребител на Windows, student, user и най-вече Capoeira не е  много ясно.
  • Самият обвинителен акт е подписан от Гешев, Начева и Софрониева.
  • Последно файловете са запазени или от Иван Гешев или от потребител, кръстил се Capoeira“;
  • Вижда се файл, върху който е работено над 12 часа, а е само 6 страници;
  • Стандартът за документи в България е 1800 символа на страница. Така таксуват и преводачите. Ако обърнете внимание обвинителният акт е близо 30 000 страници според този стандарт. При опитите да бъде почетен диспозитива стана ясно, че безброй пъти се повтарят едни и същи текстове свързани с цялата трудова биография на обвинените лица. Така се прави обем...
  • Има файл писан от потребител „student“ – може да е бил на практика в специализирани съд. Едва ли ще разберем кой е…

Ако сте видели и осъзнали за какво става дума, нека ви припомним още няколко факта:

След като бе променен закона, за да не се чете подробно диспозитива на обвинителния акт, днес „Делото КТБ“ продължава с отговор на въпросите зададени от прокуратурата към основния свидетел Бисер Лазов. Въпросите са едни и същи за над 50 компании попаднали в обвинителния акт, а Лазов монотонно и протяжно следва идеята, която за никой не е под съмнение – да се протака максимално дълго време делото. 

Преди да започне да отговаря  Лазов обяви, че е прочел „много внимателно обвинителния акт, публикуван на сайта на прокуратурата“.  Защо ли се е налагало да чете от сайта, след като оригиналният обвинителен акт е предоставен на всички страни по делото и всички техни адвокати на електронен носител от деловодството на специализирани съд.

Важно е да припомним първо литературното произведение озаглавено от прокуратурата „Общ поглед върху модела КТБ“, което се оказа, че дори има пасажи изплагиатствани от Уикипедия и сайт за студентски помагала. (Вижте: Прокуратурата плагиатства от Уикипедия и сайт за студенти, за да „обясни“ КТБ) От прокуратурата по никакъв начин не коментираха изнесената информация – нито е отрекоха, нито я потвърдиха.

Другото, което е важно да се припомни е желанието на синдиците на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринова да внесат преди да започне по същество делото през февруари 2018 г. граждански иск в рамките на наказателното производство. Оказа се, че искът им е писан от прокурор Даниела Начева. Това показваше информацията за файла.Официалната версия бе, че е „работено върху файл предоставен от прокуратурата“. Искът бе отхвърлен и може би заради това темата не придоби особена популярност.

Г-н Гешев, дали ще отговори на въпроса кой ”USER”* е писал обвинителния акт по делото ”КТБ”?  Съдебния процес продължава, а ние ще продължаваме да търсим отговори на въпросите, които продължават да са повече от отговорите.

Фрог Нюз

===

*USER от англ. - Потребител

Източник/ци: https://frognews.bg/n

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!