Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Масово чуждестранните компании изтеглят капиталите си от страната... навярно да отворят място за "Хюндай" и "Фолксваген"?

Бойко Борисов

Чуждестранни компании масово изтеглят капиталите си от страната.
Преките чужди инвестиции в България за първото тримесечие на годината са отрицателни – минус 254,4 млн. евро, обявиха от БНБ. За същия период на миналата година чуждестранните вложения също са отрицателни – минус 52,6 млн. евро. Само за месец март чуждите инвестиции са положителни – 53 млн. евро, при отрицателни вложения в размер на минус 289,2 млн. евро година по-рано.

Привлеченият дялов капитал (вноски на чуждестранни компании в капитала на български дружества, както и постъпления по сделки с имоти) за първото тримесечие е отрицателен и възлиза на 562,8 млн. евро. Това означава, че чуждестранни компании се изтеглят от пазара и продават дяловете си от дружества в страната на български фирми. Година по-рано привлеченият дялов капитал също беше отрицателен в размер на 184,5 млн. евро, информира в.Труд. Нетният поток от инвестиции на чуждестранни граждани и фирми в имоти е 2,2 млн. евро, при 7,1 млн. евро година по-рано.

Това означава, че чуждестранните вложения в имоти намаляват с 69%. По страни, най-голям дял в инвестициите в имоти имат Казахстан (0,5 млн. евро), Холандия (0,5 млн. евро) и Латвия (0,4 млн. евро). От януари до март промяната в нетните задължения между фирми с чуждестранно участие и преките чужди инвеститори възлиза на 380,9 млн. евро. Най-големите нетни преки чужди инвестиции за тримесечието са от Холандия (174,3 млн. евро), Ирландия (70 млн. евро) и Великобритания (52,2 млн. евро).
източник financebg.com

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!