Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тръмп НЕ иска комунисти, макар и "десни"? Васил Василев: Борисов развива връзките с Русия, защото се надява, че така ще остане на власт!

Бойко плаща за F-16-ки, взима заеми от Американски банки, само за да остане на власт, но Тръмп май не иска комунисти макар и "десни", дано Путин го съжали и остави на власт завинаги

През следващите месеци премиерът Бойко Борисов ще търси развитие на отношенията с Русия поради една основна причина - надява се, че така ще остане на власт.

Тази теза разви журналистът Васил Василев в предаването си "Не се струхавай" по БСТВ.

В предаването Василев анализира политическата ситуация у нас след русофилския скандал на фона на започващата кампания за местните избори.

"Зловеща русофобска декларация на Външно и демонстративният арест на Николай Малинов и колегите му провокира взрив от русофилски настроения", посочва Василев.

"Много вероятно това да е било направено едновременно, за да може Борисов да се оправдае пред Вашингтон - народът е настръхнал, държи на връзките с Русия, трябва газът да мине през България, иначе ще загубя изборите, ще ме свалят. Нямам изход. Началниците му са избрали от двете злини по-малката и са му дали разрешение - давай! Москва трябва също да е била информирана за този хитър политически трик, затова и реакцията ѝ на Декларацията и арестите бе мекичка.

За няколко дни случаят затихна и хоп, договорът за тръбата бе подписан. Нещо, което се точеше с години, стана факт за един ден. Русофилите утихнаха. Малинов се превърна в знаменитост. Една заместник-външна министърка бе изхвърлена от поста си, за да опере някой пешкира за декларацията. Борисов намали вероятността от катастрофална загуба на ГЕРБ на местните избори."

"Да видим как може да се развият нещата по-нататък", разсъждава водещият на "Не се страхувай".

"Следващите избори са след година и нещо. Може и по-рано. Като следваме сегашната логика на поведение на Борисов, можем да очакваме, че договорът за "Белене" ще бъде подписан така, че да предхожда тези избори. Ненапразно се каза, че Путин ще посети България. А той няма да дойде, ако "Белене" не бъде възложено на руснаците. Т.е. пак изборите изглежда са в дъното. Вероятно Борисов смята, че след като изгони Цветанов и щом развие отношенията с Русия и задоволи русофилските чувства сред народа ще спечели отново. Така че, ако подпишем за "Белене" с руснаците, да знаете, че изборите чукат на вратата и Борисов се готви да печели."

"Можем да предвидим, че в следващите месеци Борисов ще търси развитие на отношенията с Русия поради една основна причина - надява се, че така ще остане на власт."

"Като говорим за избори, не може да не се спрем и на интригата около София. БСП подкрепи кандидатурата на бившия омбудсман, но зад тази подкрепа се доловиха доста резерви. Не знаем дали поради това, но след като получи социалистическото рамо, Манолова направи лек завой, въздържа се да признае програмата на БСП за своя и почна да гледа на подкрепата с леко пренебрежение. Което пък постави БСП и особено Нинова в неловко положение. Нито да каже: с Мая напред, нито да се върне назад. Какво стана, защо Манолова се дръпна така? 

Възможно е тя да иска да покаже на старите си партийни другари, че ако спечели, победата ще бъде нейна, не тяхна. Че те няма да имат право да се чувстват победители и тя няма намерение да се съобразява с техните претенции или искания.

Как биха могли да се развият събитията? Ако от "Позитано" преценят, че една победа на Манолова е малко вероятна или няма да им донесе очакваните политически дивиденти, партията може да отпусне напрежението около София и да насочи усилията си към тези областни центрове и населени места, в които има реални шансове за успех. По добре първи в село, отколкото втори в Рим, казал Цезар. По-добре първи в няколко областни града, отколкото втори или трети в София, може да каже Нинова."

А какво ще прави Манолова при подобно развитие? Тя не показва притеснение, демонстрира самочувствие и изглежда готова за сражението. Лошо за нея ще бъде, ако се окаже, че битката е не на един, а на два фронта и е останала без тил."

Дали съдът е най-големият виновник за предсрочната свобода на убиеца Полфрийман, депутати-законотворци защо мълчите, пита Василев?

И предлага отговор.

И главният виновник за това извращение със справедливостта е не съдията, виновни са главно депутатите, ковачи на закони, дърпащи държавата все по-надолу и надолу, изтъква водещият на "Не се страхувай"

"Предсрочното освобождаване на един хладнокръвен убиец от затвора предизвика бурно възмущение. В нашето болно общество да пуснеш предсрочно един убиец на свобода е все едно да кажеш на това обществото: "Живей като в джунгла", писа Валерия Велева. Погледнато отстрани, решението на съдията изглежда грозно, отвращаващо, възбужда погнуса и желание за смяна на системата, способна да бъде толкова жалостива с престъпниците и така жестока с жертвите.

Да разгледаме решението на съдията Калпакчиев от няколко гледни точки. За убиеца, австралиец, най-последователно се застъпвала една организация с незавидна слава в обществото - т.нар. Български Хелзинкски Комитет. Това е соросоидна структура, издържана от чужди фондове, прочула се със защитата на правата на особено зловещи престъпници. Тя именно беше предложила убиеца за Човек на годината, та по-лесно да излезе на свобода. Застъпвали се, дочуваме, и чужди посолства, за които вероятно животът на един български студент не струва нищо пред свободата на един западен престъпник.

Освобождаването на убиеца може да се разгледа и от друг ъгъл. Онзи ден Антон Станков, които беше правосъден министър при Симеон С. изплю камъчето. Премахването на съкратеното производство, т.е. допълнението, което позволява и най-закоравелите убийци да се измъкнат след десетина години решетки, би довело до увеличаване на разходите на държавата, каза той. Да припомня, че след случая с изнасилването и убийството на едно 7-годишно момиченце в село Сотиря се чуха гласове за отмяна на закона, позволяващ и на най-зловещия престъпник да се измъкне от доживотния затвор като признае и се разкае. От това, което каза Станков излиза, че скандалният закон е приет по времето на Симеон не с някакви хуманни или юридически мотиви, а от бюджетни съображения. Колкото по-малко престъпници има в затвора, толкова по-евтино ще излезе. Ако съдът не вкарва никого - още по-добре. Няма да се плаща на надзиратели, няма да се готви храна, няма затворник - няма разход. Ако няма как да не влязат, да не е задълго. Значи затова са и меките, както ни се струва присъди в някои особено тежки случаи. Сигурно по тази причина зачестиха и престъпленията - убийства, грабежи и изнасилвания, особено на беззащитни хора. Разбойниците знаят - и да ги хванат, щом признаят, присъдата рязко омеква. Вероятно затова и горецитираният Станков оправда повечето от обвинените за смъртта на 7 деца в дискотека "Индиго", ако помните случая, а основните обвиняеми се разминаха - единият с дребно условно, другият - с глобичка. 7 деца загинали - виновен няма. Глобичка, да не е без хич. Сега има гласове, Нинова е сред тях, съкратеното производство да се премахне и престъпниците да излежат цялата присъда. А-а, много пари ще излезе, плашат Станков и такива като него.

Чуваме и друго. Решенията на съда не се коментирали? Що за плиткоумие? Няма нещо на този свят или извън него, което да не се коментира. След като някои се съмняват, че Бог е справедлив, защо други да не смятат, че съдът може да е несправедлив. Всеки може да се съмнява във всичко. Когато си потърпевш или видиш остра несправедливост, имаш право да реагираш, даже трябва, достойно е да го направиш. Недостойно е да мълчиш като роб и да твърдиш, че съд е равносилно на правосъдие. Хиляди съдебни грешки опровергават тази аксиома.

Или законът бил свещен. Глупости! Свещенни могат да бъдат Десетте Божи заповеди, Наполеоновият кодекс, заветите на Левски. Закони, правила, напътствия, писани от гении, надраснали обществото с векове. Закони, писани от хора без необходимата правна, социална, икономическа и политическа култура рискуват винаги да бъдат изкривени, полугодни или съвсем негодни, несъответстващи на интересите на обществото и на държавата. Всъщност законите са такива, каквито са законотворците. Какви закони могат да предлагат обсъждат, поправят и приемат хора като Живко Суджука, например, индивиди с два пръста чело и лишени от дар слово. Или пък от членове на правителство, които не могат, като някои сегашни министри, две думи да вържат на кръст. Представяте ли си какво ще настане, ако някой вземе да им мери коефициентът на интелигентност или просветеност. Знаете ли, че има народни представители, които не са вземали никога думата в Народното събрание? Възможно е да не са знаели за какво гласуват, но са вдигали ръка. Помните ли времето, когато един депутат натискаше копчетата от името на десетина и приемаше законите. Тези закони трябва ли да са невалидни, защото са приети с фалшификации? Трябва, ама няма как да стане! Невалидни ли са? Разбира се, че не.

Вероятно така е бил приет и законът, благодарение на който жестокият убиец, австралиецът Джок Полфриймън бе пуснат на свобода. И главният виновник за това извращение със справедливостта е не съдията, той просто е действал в рамките на това, което му е позволено. Виновни са главно депутатите, приели и не променили това законодателство, което въвлича държавата ни все по-надолу и надолу. Вината е в тях, в поръчителите на предизвестения от дейността им провал, не в изпълнителите на едно или друго решение или закон.

Ето къде може да видите предаването на Васил Василев "Не се страхувай" по БСТВ:

https://bstv.bg/news/ne-se-strakhuvai-s-vasil-vasilev-na-23-09-2019-izborite-v-sofiia-i-izborite-v-blgariia

https://bstv.bg/news/ne-se-strakhuvai-s-vasil-vasilev-na-23-09-2019-izborite-v-sofiia-i-izborite-v-blgariia

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!