Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Идващата криза е по-лоша от миналата

Слабост в пазара на труда и спад на инвестициите са индикатори за рецесия. Класически индикатор е и БВП. Ако тези индикатори в синхрон тръгнат надолу, смятаме, че имаме икономическа рецесия. Тези фактори се виждат как се проявяват например в индустрията в Германия и в забавяне в Китай. Автомобилният сектор в глобален аспект е добър индикатор за забавяне на икономиката. Транспортът също е водещ индикатор. Имаме все по-голям набор от водещи индикатори, които показват глобална криза. Това каза проф. Красимир Петров, преподавател по икономика и финанси, в предаването В Развитие с водещ Вероника Денизова по Bloombergtv.

"Турция отдавна е в криза, в Аржентина имаме срив на валутата и икономиката, ЮАР и Бразилия са в криза, руската икономика е в стагнация. Иран също е в стагнация. Китай забавя с много бързи темпове. Има сериозни проблеми и в Южна Корея, където експортния сектор забавя рязко. Почти е в рецесия и Австралия, където това е свързано с Китай. Японската икономика за последните десет години е имала пет рецесии и почти десет рецесии за последните 30 години. Всъщност Япония вече три десетилетия е в стагнация", посочи гостът.

Според проф. Красимир Петров всяка рецесия е един очистителен за икономиката процес и това е голямата поука от рецесията от 2007-2008 г. Пример е Сингапур, който бързо потъна и бързо след това изплува отново. Колкото е по-дълбока рецесията, толкова по-голяма е ликвидацията на всички лоши инвестиции.

"Правителствата обаче винаги се стараят да спрат този очистителен процес с два механизма. Първият е експанзивна монетарна политика, при която свалят лихвите и вторият -  с фискална политика, в която държавата трупа дълг и стимулира харченето", заяви той.

    "Най-добрият начин за подобно „очистване“ е банковата криза. Това значи, че банките нямат ликвидност, спира кредита, банките изискват кредитите и ликвидират лошите инвестиции. Пример за това е кризата в САЩ от 1919 г., точно преди сто години."

"Колкото е по-дълъг бумът, толкова по-големи натрупвания на лоши инвестиции имаме и можем да очакваме по-дълбока рецесия", обясни експертът. По неговите думи пазарите на акции и облигации са осезаемо по-надценени. Пазарът за жилищни имоти също е по-надценен, задлъжнялостта също. В САЩ са на лице всички индикатори, показващи, че тази криза, която идва ще е по-сериозна от 2007-2008 година.

"Трудно е да се прогнозира откъде ще дойде кризата – Турция, Китай или Италия, но е ясно, че ще стигне и до България подобно на 2008-ма година. В момента българската икономика прегрява – търсенето на персонал е сериозен симптом за това", каза в заключение проф. Петров.

Източник/ци: https://19min.bg/news/8/1

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!