Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Свалиха Сънчо – не показвал другата гледна точка"

За 59 години рубриката 'Лека нощ, деца' е сваляна от централния канал на БНТ само през 2003 г. за една година и това е отчетено като грешка.

© БНТ

За 59 години рубриката "Лека нощ, деца" е сваляна от централния канал на БНТ само през 2003 г. за една година и това е отчетено като грешка.


На 9 септември емблематичната рубрика на БНТ "Лека нощ, деца", известна като "Сънчо", беше преместена в по-непопулярния канал на обществената телевизия БНТ2. Това предизвика недоволство сред зрителите.

Създаденото преди 59 години предаване, което се излъчва от 5 март 1960 г., е спирано само веднъж досега. През 2003 г. то беше свалено от екран заради "нисък рейтинг". Тогава шеф на телевизията беше Кирил Гоцев. Година по-късно решението беше отчетено като грешка и "Сънчо" се завърна в 19.50 ч по БНТ. Поръчаното социологическо изследване сочи, че 75 на сто от аудиторията има интерес към "Лека нощ, деца".

Няколко поколения деца са пораснали с песничката "Аз съм Сънчо, ида от горица" на композитора Петър Ступел по текст на Димитър Спасов. Румен Николов, главен редактор на редакция "Детски и младежки предавания" казва по БНТ през март по повод рождения ден на предаването:

"Сънчо" е легенда в БНТ. "Сънчо" е вододелът на вечерта - той така е замислен във времето, защото е време малките да отстъпят екрана на големите - тогава имаше само една телевизия. Всъщност създаването е през 1960 г., когато започват приказките на Педя човек, лакът брада. Те се излъчват от Първо студио на телевизионната кула, беше тогава. Слава Рачева с чичко Филипов. След което много актьори, включително и нашите говорители, разказват приказки на децата директно в ефир. Година и половина след това се създава Сънчо като национален образ – той е фолклорен герой."

Всичко това беше пренебрегнато от новия генерален директор на БНТ Емил Кошлуков. Новината, че "Сънчо" е свален от най-гледаното време по БНТ съвпадна със скандала в БНР. Той избухна заради политическия натиск за свалянето от ефир на водещата Силвия Великова, тъй като неназовани засега хора с власт не харесвали как тя отразява предстоящото назначение на Иван Гешев за главен прокурор.

Ето няколко коментара от "Фейсбук" по повод решението на Кошлуков:


Станимир Лъчков:

Свалиха Сънчо. Явно отношението на Сънчо към избирането на Гешев не е положително.


Николай Христов:

Свалили Сънчо. Не бил плуралистичен. Казвал, че е време за сън. Не показвал другата гледна точка - че не е.
Лека нощ деца!


Мариан Маринов:

Махнаха и Сънчо. Явно са преценили, че вече сме достатъчно приспани.


Илия Вълков:

Сънчо е метафора. Метафората не е Сънчо. Дотолкова сме успани от колективната умора за промяна, че не успяваме да видим как статуквото не само се възпроизвежда, но става и по-яко.

Източник/ци: https://www.dnevnik.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!