Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Скръбна вест: Отиде си проф. Юлиан Вучков – талантът, който едновременно казваше истината и ни разсмиваше! Поклон!

Инфаркт убил проф. Вучков за часове. Близките на професора: Символично е, че Юлиан Вучков умря в деня на Независимостта

Тъжна вест! Внезапно почина проф. Юлиан Вучков

„Бог да те прости, професоре, за мен беше разкош да те познавам. Пиша тази жалейка със ясна цел – след като напоследък нашият екип се грижеше за професора (благодарим ви Алина и Виктор !) днес ние се питаме дали ще има кой да организира изпращането му. Надяваме се да не останем сами в тая трудна задача. Просто защото не знаем какво да правим“, гласи постът на Карбовски.

Проф. Юлиан Вучков издъхна на символична дата - 22 септември, когато честваме обявяването на Независимостта на България. Това бе един от празниците, които той почиташе. На този ден, както и на 3 март, 24 май и 6 септември, слагаше националния трибагреник на малкото си балконче в дома си, разказват негови близки, които са потресени от внезапната му смърт.

"Юлиан, който отстояваше яростно своята независимост и бе опозиция на всяка власт, си отиде точно в този ден", намират символика приятелите му. Случайно или не, преди 98 години - именно на 22 септември, умира и патриарха на българската литература Иван Вазов. Той бе любимият писател на професора, който всяка година препрочиташе неговите произведения. Можеше да рецитира някои от най-известните стихотворения на Вазов, обожаваше и романа му "Нова земя".

Както Lupa.bg извести, проф. Вучков почина внезапно, след като получи остър инфаркт на миокарда тази вечер. Всички са озадачени, тъй като професора бе в цветущо здраве и миналата седмица завърши новата си книга.

Инфаркт убил проф. Вучков за часове

Инфаркт е причината за внезапната смърт на проф. Юлиан Вучков, научи Lupa.bg от близките му. Както сайтът ни съобщи, той почина късно тази вечер във Военна болница, където е приет по спешност.

По обяд днес на Юлиан му е прилошало и той е повикал в дома си близък приятел, който в последната година се грижел за него. Човекът видял, че професорът е зле, има силна болка в гърдите и не може да помръдне. Веднага предположил, че е получил инфаркт, и се обадил на екип от Военномедицинска академия. От години колоритният професор поддържаше здравето си в елитната болница.

Повиканият екип на ВМА установил инфаркта и настоял професорът незабавно да бъде приет за болнично лечение. Опърничавият Юлиан Вучков обаче категорично отказал да отиде с тях в болницата и твърдял, че е невъзможно да е получил инфаркт, тъй като имал здраво сърце и си мерил редовно кръвното - било "като на космонавт". Дали са му нитроглицерин.

Малко по-късно състоянието му се влошило критично. Отново бил повикан екип, а Юлиан вече бил безконтактен. Този път откарали Вучков в болницата, а малко по-късно той починал в реанимацията.

От ВМА потвърдиха пред Lupa.bg че Юлиан Вучков е починал около 22 часа тази вечер, но отказаха подробности пред медиите.

Юлиан Вучков е роден на 31 януари 1936 г. в град Варна. Завършва гимназия в Хасково и театрознание във ВИТИЗ през 1958 г. Защитава докторска дисертация в Института за литература при Българската академия на науките на тема „Българската драматургия (1878 – 1944)“. Завежда кабинет по режисура в Творческия дом на актьора през 1959 – 1969, а от 1969 до 1990 е главен редактор на списание „Театър“. 

Работи дълги години в Канал 1 (в предаването „Всяка неделя“), 7 дни ТВ, където създава рубриката „Храна за душата“ – предаване, посветено на проблемите и философията на човешкото съществуване. Първото си предаване „Ум робува, ум царува“ води по Канал 2001 в продължение на три години. По-късно води предаването „Размисли и страсти“ по телевизия СКАТ. До февруари 2009 г. Вучков е водещ на предаването „Времена и нрави“ по телевизия ТВ2. 

В края на февруари 2009 г., Юлиян Вучков е отстранен от телевизия ТВ2, както и неговото предаване „Времена и нрави“ е свалено от ефир. Впоследствие е преместено в телевизия ББТ, където се излъчва за 4 месеца, а впоследствие напуска канала. 

През март 2014 г. предаването му „Времена и нрави“ е преместено в телевизия Евроком. Проф. Вучков е автор е на около 150 публикации в печата и на повече от 20 книги в областта на художествената култура и етиката. Има приблизително 150 участия в телевизионни предавания и 50 участия в Българското национално радио.

През май 2006 г. Юлиан Вучков получава награда за цялостно творчество от Съюза на българските писатели, а година по-късно е удостоен с високата награда за цялостно творчество „Златната муза“; специално отличени биват трудовете му „Кратка история на световната драматургия“ и „Теория на художествената култура“. 

Професор Вучков никога не се е женил и няма деца. През 2017 г. той загуби любимата си жена Диана Душкова, която издъхна на 63-годишна възраст.

Юлиан Вучков в средата на 70-те години на миналия век, когато е назначен за главен редактор на сп. "Театър"

Източник/ци: https://lupa.bg/ne

http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!