Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lupa.bg: Георги Пирински взриви Корнелия Нинова

Само в Lupa.bg: Георги Пирински взриви Корнелия Нинова

Води се бавна и упорита подмяна на БСП, предупреди бившият шеф на парламента през партийния вестник "Дума"

Бившият евродепутат от БСП и експарламентарен шеф Георги Пирински разбуни духовете в БСП и открито нападна ръководството на Столетницата в лицето на лидерката Корнелия Нинова и заместника й Кирил Добрев. "Води се не промяна, а бавна и упорита подмяна на ценностите в партията", предупреди остро той в последния брой на левия вестник "Дума". От редакцията на изданието се застраховаха, че публикуват мнението му спрямо решението на пленума да се води дискусия за бъдещето на БСП на неговите страници и че текстът бил лична позиция и не ангажирал журналистите.

Повод за разгромяващата критика срещу ръководството на червените Пирински намира в интервю отпреди няколко дни на Добрев, дадено пред "24 часа", в което той каза, че бавно, но упорито се води битка за промяна и вътре, и извън БСП.  

"Що се отнася до партията, всъщност ръководството извършва не промяна, а безогледна подмяна на нейната същност на съвременна социалистическа партия", пише в отговор бившият шеф на Народното събрание. 

Според него има подмяна на програмните ценности чрез тезата за "левия консерватизъм", упорито проповядвана от ръководството на партията. "Заявява ни се, че експерти, политолози и историци смятали, че интернационализмът бил тази част от теорията на марксизма, която била приложима за пролетарските революции през XIX и началото на XX век, но днес, в многополюсния свят "интернационализмът и глобализмът (забележете - и двете се третират като тъждествени) отстъпват пред потребностите на националните държави и националните партии"! Теза, в пълен разрез с Програмата на БСП, съгласно която "Българската социалистическа партия е част от европейската и световната левица. Съвременната глобализация прави невъзможно решаването на ключови проблеми на хората и обществата само на национално равнище. Глобалните предизвикателства изискват глобална солидарност, един нов интернационализъм", припомня Пирински.  

Той обаче вижда и подмяна на политическото ръководство чрез неспазване на устава на партията. Съгласно него Изпълнителното бюро трябва не просто да ползва правото си да свиква заседание на пленума, но и да се отчита пред него. "На практика нито веднъж през последните три години в НС не беше внесен необходимият отчет, нито за работата на бюрото, нито за разпределението на функциите и отговорностите на всеки от неговите членове - повече от красноречив пример за практиката на пълно пренебрежение на основополагащи уставни норми", размаха пръст Пирински. 

В позицията си той размазва и кадровата политика, която се води в момента от "Позитано" 20. Той отново цитира думи на Добрев - че има мисия да възстанови поколенческия баланс и да наложи нови млади лица. "Хубаво - колкото може повече млади хора на водещи позиции, но къде остана "поколенческият баланс"? Какво стана с уставната норма за равен достъп на социалистите до възможностите за развитие и реализация в съответствие с утвърдени нива и критерии"? С изстраданото разбиране за неотменната необходимост да се пази единството и да се осигурява приемствеността между поколенията в партията?", пита доайенът в левицата. 

Според Пирински тази мисия представлява чисто и просто чиста в партията на онези, които се противопоставяли на ръководството или иначе казано - "нищо ново под слънцето: всички с памет и с различно мнение се оказват врагове с партиен билет, с болни амбиции за постове, за вечно пребиваване по трибуни и президиуми и т.н. - все "аргументи", нагнетяващи атмосферата за прокарване на дълбоки разделителни линии в партията, за което да бъдат обвинявани онези, които биват отхвърляни". 

Бившият евродепутат се противопоставя и на уволненията в апарата в централата, които ръководството предприе заради тоталния фалит на БСП. Той е на мнение, че е трябвало да се потърсят всички възможности за максимално съхраняване на всички нужни кадри, особено предвид местните избори. И отново напомня уставен член, според който политическите сътрудници са членове на партията, работят под ръководството на изборния орган и се отчитат пред него.

Пирински настоява да се изготвят и куп доклади с проекторешения - за актуалната политическа обстановка и предложения за решения, за бюджетна рамка на пленума при 1 лев държавна субсидия, да се изготви сводка за структурите и щата на апарата на БСП, разписание на работещите в него, както и да се актуализират принципите, критериите и показателите за подбора на хората. Освен това според него е удачно да се направи и доклад за имотите на БСП и да се каже в какво състояние са те и дали партията се е погрижила добре за правата си за собственост върху тях. Нещо повече, Пирински иска да се въведе и тотална забрана за продажбата на имоти. 

Той подлага на съмнение, макар и косвено, състоянието на архива на БСП за периода от 1990 г. до днес и настоява да се въведат мерки за опазването му. 

"Едно следва да е ясно - докато "бавно, но упорито" ни се натрапва подмяна на същината на партията, също така упорито и неотстъпно ще продължава съпротивата срещу онези, които се мъчат да я осъществяват", завършва позицията си острият критик на Нинова и сие. 

Последва остра вълна коментари в социалните мрежи срещу написаното от него.

"Глас от отвъдното", "продажник", "недостоен старчок" са само част от възгласите на социалисти, сочени за по-близки до Нинова, отколкото до опозицията. Тъй като в цитираните от бившия депутат имена фигурира и това на пиарката Бояна Бозаджиева, засега тя го удостоява само с емотикон "сърце" във фейсбук. Има обаче и коментари как трябвало да бъде наритан и как и мандатите му като представител в парламента са били излишни. 

Източник/ци: https://lupa.bg/ne

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!