Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Президентът: Планините са не само безценен природен ресурс, но и част от националната ни идентичност

Снимки: Прессекретариат на президента

„Имаме прекрасни планини и те не са само безценен природен ресурс, но и част от нашата национална идентичност. Институциите следва да подкрепят инициативите на Асоциацията на планинските водачи, за да може българските планини да стават по-достъпни за младите хора.“ Това заяви днес президентът Румен Радев след като участва заедно с планински водачи, спасители и доброволци в поход, с който бяха доставени материали за оборудване на новоизградения заслон до седловината „Кончето“ в Пирин планина, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Така президентът изпълни поетия от него ангажимент пред Асоциацията на планинските водачи в България лично да се увери в положените от нея усилия за обновяване на животоспасяващия заслон във високите части на Пирин.

Президентът призова да пазим планините си от всякакви посегателства, безобразна сеч и бракониерство, което можем да постигнем само ако бъдем непримирими като общество към всички тези негативни явления. Румен Радев открои и необходимостта планинските спасители у нас да разполагат, както техните колеги в много други европейски държави, със съвременна спасителна техника, включително хеликоптери, за да реагират своевременно при сигнали за инциденти и бедстващи хора. 

12 одеяла, аптечка с всичко необходими и други помощни средства доставиха планински водачи и президентът Румен Радев на заслона "Кончето" в Пирин. Освен това ремонтираха разрушената от вандали маса пред заслона, предаде бТВ. 

"Труд" съобщава, че с прехода Румен Радев е изпълнил поет ангажимент пред Асоциацията на професионалните планински водачи, която беше отличена на националния конкурс „Доброволческа инициатива за 2018 година“. По време на церемонията президентът обещал сам да се увери как е възстановен заслонът “Кончето“, защото той е важен за сигурността на туристите. 

Асоциацията направи благотворителна кампания, която набра средствата за възстановяването, а след извървян дълъг път, докато оправи документите на заслона. 

Над 600 души бяха доброволците, които качиха на гръб материалите за заслона, а най-тежките бяха докарани до върха с хеликоптер. Уникалната инициатива получи наградата от конкурса „Доброволческа инициатива за 2018 година“, връчена на Асоциацията на планинските водачи лично от президента Радев.

В похода се включиха директорът на Дирекция „Национален парк Пирин“ Росен Баненски, ръководителят на катедра „Туризъм, алпинизъм, ориентиране“ в Националната спортна академия доц. Александър Шопов и алпинистите Дойчин Боянов и Емил Божанов. Походът започна рано сутринта от хижа „Яворов“, премина през седловината „Кончето“ и завърши пред хижа „Вихрен“.

Източник/ци: http://epicenter.bg/art

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!