Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Криза за работници: 80% от работодателите в България търсят кадри, ако може за без пари

bordomus

Затруднения при осигуряване на кадри срещат близо 80% от работодателите в страната.

Другият сериозен проблем е липсата на квалифицирани кадри.

Данните са от проучване на Агенцията по заетостта за потребностите от работна сила. Бизнесът продължава да търси квалифицирани специалисти. Според проучване на Агенцията от началото на годината работодателите поставят като изискване номер едно към бъдещите си служители общуването на роден език.

В 20 от 28 области на страната тази компетентност е поставена на първо място. Най-много са работодателите, които държат на езиковите умения в областите Хасково и Монтана.

Компаниите за подбор непрекъснато се сблъскват с проблема с правописа на интернет поколението. „Последната генерация – генерация Z, както и края на Милениумите, понеже са по-дигитални не наблягат много и не са толкова прилежни в изучаването на български език правописа, което създава трудности, когато отидат на работа да могат да напишат едно писмо, да кажем на клиентите на фирмата и изобщо дори понякога да се изразяват правилно на български език“, коментира за БНТ Надя Василева от Асоциацията на компании за подбор на персонал.

Явно тази тенденция за глад на кадри ще се задълбочава обаче, защото работодателите у нас предлагат нищожни и смешни заплати, които не привличат… Нещо повече – те изостават далеч от заплащането на администрацията, грижа за която има Бойко Борисов. Именно заради чиновниците и средната заплата у нас се отчита като висока – над 1200 лв. В частния сектор обаче е доста по-ниска.

Източник: Фрог нюз

Източник/ци: http://onovini.eu/20

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!