Следвайте "Буднаера" в Телеграм

БНБ: Задава се ново поскъпване на храните и горивата, инфлацията скача до 2,6%

В анализа си БНБ очаква 2,6% инфлация в края на 2019 г. заради международните цени на петрола и на храните в евро. Данните показват още, че заради по-слабата очаквана реколта хлябът ще поскъпне.

Инфлацията в България ще се повиши през втората половина на тази година, заради поскъпване на храните и енергийните продукти – електроенергия, газ и горива. Това е прогнозата на Българската народна банка, публикувана в Икономическия преглед.

Цените на енергийните продукти ще нарастват вследствие на по-високата цена на петрола в евро, подчертават още от БНБ

При храните поскъпването ще се дължи на вътрешни фактори, като по-слабата реколта от пшеница в България, в резултат на лошите метеорологични условия, и запазването на започналата от началото на 2017 г. тенденция за увеличение на цените на производител на енергийните продукти.

Тези фактори са довели до ръст на крайните потребителски цени на преработените храни през юни с 4% на годишна база, посочват анализаторите от БНБ. Най-много – с 10,7 на сто е поскъпването за година при групата “хляб и зърнени храни”, следвана от “мляко, млечни продукти и яйца”.

Според БНБ има риск инфлацията у нас да се окаже още по-висока, ако международната цена на петрола се вдигне над прогнозираното. Това ще оскъпи както енергийните продукти у нас, така и стоките и услугите с административно определяни цени, като ток, вода и парно.

Другите заплахи са, ако разходите за труд у нас се вдигнат повече от очакваното и това се прехвърли върху крайните цени на някои услуги, както и увеличаването на потреблението на домакинствата, предупреждава анализът.

БНБ залага още темпът на нарастване на икономиката на България през 2019 г. да възлезе на 3,7%, отбелязвайки ускорение спрямо 2018 г., когато увеличението бе 3,1 на сто. В анализа си за първото тримесечие БНБ очакваше ръстът да се запази в рамките на миналогодишния. За това ще спомогнат по-голямата заетост, повишените трудови доходи, ниските лихви по кредитите, които ще подкрепят частното потребление.

Прогнозираното подобряване на инвестиционната активност и нарастването на правителственото потребление също ще доведат до нарастване на вътрешното търсене.

източник: Труд

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!