Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Измама и грабеж!

След смяната на механичните електромери с електронни, стана възможно, загубите по мрежата и реактивното електричество , да са за сметка на потребителите.

Този дял се равнява на около 6 до 10% , та дори и 20% от месечната сметка. Манипулацията на честотите под 50Hz, и подаването на ниско напрежение е основния фактор, който увеличава с още около 45 до 50 % сметката от потреблението. Като добавим и по горните 6 до 20%, се оказва че месечните сметки за електричество са завишени манипулативно с между 50 до 60% и над 60% , което е чиста печалба за търговците на електричество.

Това е реалността , в която се извършва пладнешкия грабеж на ЕРП, със знанието на КЕВР и АЗП. И понеже държавата е разграден двор, а стратегическите отрасли са в безстопанственост и никакъв контрол от страна на държавата е нормално тази измама и грабеж, да е за сметка на потребителите.

Ето и малко подробности, които да ви внесат малко яснота, как се случва всичко това…!

Мощността е пряко зависима от напрежението в мрежата.
Това е стандартната формула за изчисляването му: P=U х I

Как става така, че плащаме повече за нещо което не получаваме?!

По мрежата, умишлено вместо ток с напрежение 220 волта, тече с около 180 волта. Когато си пуснете бойлера, фурната, климатика или какъвто и да било уред, то той работи на 180 волта, а не с 220 , което е 81% от възможностите му. Или казано, иначе получаваме 19% по-малко от това, което плащаме, следователно за да получим при 180 волта напрежение, същият ефект като при 220 волта, ние трябва да изхабим 1.22 пъти повече ток. Тази разлика получаваме като разделим 220 на 180.
Даже, може да се отиде и по далеч, като допълним формулата така: P=U х I, но I=U/R => P=(U х U)/R.
Тоест, потребителят е ощетен не просто с 22% отгоре, ами с 22% на квадрат!

1,22 х 1,22 = 1,4884. Това ни коства не 22%, ами 48% по-висока сметка за ток! Защото нещо, което трябва да го свършим с 10 KWh, го вършим с 14,8 KWh. Плащаме си като попове тези 4,8 KWh в повече и се чудим, как толкова рязко са се увеличили киловатите, които ползват едни и същи уреди за един и същи сезон.
Или от друга страна, при 180 волта напрежение електроуредите имат само 0,672 % производителност, или иначе казано, работят с 1/3 по-слабо и некачествено! Формулата в цифри изглежда така 1 : 1,4884= 0,672%.
От това става ясно и е закономерно, осветителните тела да светят по-слабо, бойлера, фурната, климатика и т.н. да топлят по-бавно и по-слабо, хладилника да охлажда по-малко и т.н. А електромерът, тези 672 вата, пак ще ни го отчита като 1 киловат.
С две думи:
При понижаване на волтажа се намалява КПД на уредите и се налага да работят по – дълго, за да извършат единица работа, а показанията на електромера и на фактурите ще съвпадат! Така, ще консумираме повече ел. енергия в Кв/ч. и всичките три факта съвпадат.
Като добавим и чувствителността на електронните електромери положението със сметките се влошава още повече.
И така, разликата е “в полза” на новия електромер, който е на компанията, която ви доставя електрическата енергия. Това е естествено и разбираемо, защото дигиталните електромери са по-прецизни, хващат и много малки консуматори, например: изчаквателният режим за работа на телевизорите, включени зарядни в контакта, независимо, че в момента към тях няма включен Мобилен телефон и т.н. Освен това, колкото по-малка е общата консумация на тока, толкова по-голяма е грешката (разликата) в полза на новите електромери. Без да съм го проверявал изрично предполагам, че тази разлика през зимния период ще е минимална, а лятото, както се вижда, е най-голяма. Разбира се, за всяко домакинство тя ще е сравнително различна, в зависимост от това как и какви електроуреди използват. Освен това, трябва да кажа за една стойност, която е разликата от показанията на механичните и дигитални електромери идваща от чувствителността на новите дигитални електромери. Тя е някъде в порядъка на 5% до 20% . Дали тази разлика е голяма или малка, нормална или не, е съвсем друг въпрос…

Това че дигиталните електромери, които се поставят в България отчитат пълната, не само активната мощност е ясно…
ЕРП прилагат и друг трик…!

Тъй като напрежението в контакта е лесно проверимо с мултиметър за 10 лв от кварталната железария, започнаха да си играят с честотата на напрежението. При стандарт 220 V, 50 Hz, често може да се замери и под 40. Намалената честота при константно напрежение, намалява фактора на мощността с до 20%.

Т. е. при 100 VA пълна мощност, фактор 0.83 е нормален, при което сметката скача с 17% от реално използваната мощност. В същото време, електромерите в подстанциите са за активна мощност, а честота се регулира на входа на понижаващите трафо-машини, като качва реактивната им мощност, зя сметка на активната, но електроенергията минава след това през измервателния уред и ЕРП плаща само активната енергия на НЕК, а пълната мощност, която ние плащаме, си остава константа.

От всичко това, често се получават така наречените токови удари, в следствие на което горят по-чувствителните електроуреди!

Това е положението с енергийната система и отчитането на изразходваната енергия, в условията на монопол и безотговорното отношение на АЗП. Съотношението в качество на услугата и стойността и е драстично в полза на доставчика и в ощърб на потребителя, но за мнозина това е сложно за изчисляване и неизвестно като факт.
И да добавя нещо!

Така наречените умни електромери, когато ги погледнете горе в дясно, имат един индикатор, който свети в зелено. Там пише “net”. Това означава, че ползва мобилен оператор и има трафик на дани, а до нея “rx\ th”. Това означава, че има ДВУПОСОЧНА комуникация. През този GPRS може да се изпрати всякаква информация. Тоест, манипулирането на електромера е възможна от разстояние, чрез пренос на данни. Нерегламентирана опция, от която се възползва ЕРП-то, което ви доставя “ услугата”…

Ето как невежеството се експлоатира лесно от онези, които имат възможност да го използват с корист.
Това е престъпление на ОПГ в огромни размери, за което НЕК знае, а държавата е сляпа…!
В случая ще променим поговорката: “ Не е луд този дето раздава баницата, а този който яде от нея и плаща нещо за нищо”

Дано ви светне лампата, за която все още няма поставен електромер…!

Емил Андреев Фейсбук

Източник/ци: https://www.informiran.net/%

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!