Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Посланичката на Великобритания: Много добре работим с Иван Гешев

Снимка: Ирина Недева, БНР

Изборът на главен прокурор е вътрешен въпрос на България, категорична е тя

България не е единствената страна, в която инфраструктурата е заплашена, коментира Ема Хопкинс относно хакерската атака срещу НАП

Посланикът на Великобритания у нас от 2015 година - Н. Пр. Ема Хопкинс, даде уверението си, че България разполага с пълна подкрепа и може да очаква съдействие от британска страна във връзка с мащабната хакерска атака срещу Националната агенция за приходите (НАП).

"Едно от нещата, с които се занимаваме, е да оказваме подкрепа всяка държава да решава такива проблеми от своя собствена гледна точка. Напълно разчитаме на нашите български колеги. Също така те могат напълно да разчитат на нашата помощ по отношение на експертизата и на възможностите, с които можем да им окажем помощ. България не е единствената страна, в която инфраструктурата е заплашена и ние ще направим всичко възможно, за да помогнем тази заплаха да не излезе и, примерно, да заплашва и нашите граждани", заяви Н. Пр. Ема Хопкинс пред БНР.

Британският посланик у нас коментира и най-актуалната тема, свързана със съдебната система за тази година – избора на нов главен прокурор. По думите на Н.Пр. Хопкинс, тя е останала с много добри впечатления от работата на настоящия зам.-главен прокурор и единствен кандидат за следващ "обвинител №1" Иван Гешев.

"Аз мисля, че това е вътрешен въпрос на България. Аз съм се запознала с господин Гешев. От моите оперативни колеги знам, че ние много добре работим с господин Гешев, особено при криминални случаи", коментира Хопкинс.

Преди месец посланикът на Великобритания имаше среща и с правосъдния министър Данаил Кирилов по отношение на анонсирания от него законопроект за изменения на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), касаещи търсенето на отговорност на т.нар. "трима големи" в правосъдието – председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС) и главният прокурор. В тази връзка Хопкинс подчерта, че е "лично заинтересована" какви ще бъдат финалните изменения и, че следи развитието по въпроса.

"Естестествено аз лично съм заинтересована как ще се разреши този въпрос, защото това е извънредно важен момент. Още повече, че тук е намесена и българската Конституция и мисля, че като държава – членка на ЕС ще остане наш партньор при всички аспекти на въпроса", посочи британският посланик у нас.

На 23 юли се навършиха и 140 години дипломатически отношения между България и Великобритания. Относно това дали дипломатическата история ще има значение за това какво ще се случи с правата на българските граждани на острова след Брекзит, посланик Хопкинс коментира:

"Наистина имаме задълбочени и много богати отношения. С удоволствие заявявам, че можем да допринесем за тяхното укрепване, затвърждаване, задълбочаване и обогатяване, независимо от това дали сме в Брюксел или не. Ние искаме българите да останат и много сериозно държим на това. В момента се работи върху една схема, според която всички българи, които са се възползвали от тази схема за начина на оставане, могат да продължават да използват положението. Искаме българите да дойдат, защото всяка година много от тях, които идват, имат някакъв принос. Бихме искали тази тенденция да продължи и през 2020-2021 г. Работим много сериозно с българските си колеги (за правата на британските граждани у нас - б.р.) и те въведоха едно законодателство, по силата на което британските граждани могат да се радват на същите права и същото положение. Ние сме много доволни, защото това е едно взаимно споразумение на огледални отношения".

В неделя в „Сънди таймс“ публикува документ според който Великобритания ще бъде засегната от "недостиг на гориво, храни и лекарства, ако напусне Европейския съюз без споразумение, а също така е заплашена от нарушаване на работата на пристанищата и твърда граница с Ирландия". Това показват документи на британското правителство /т .нар. „Операция Yellowhammer“/.

„Това, което докладва "Сънди таймс", отразява сегашната, актуалната работа на британското правителство по въпроса за споразумението и трябва да ви кажа, че много внимателно и прецизно се разглеждат всички аспекти, не само на търговията, но и на всичко останало, за да сме сигурни, че действаме по начин, който може да бъде предсказуем. Естествено, че никой не знае точно какви условия ще се появят, но ние бихме искали да предотвратим всеки възможен лош резултат, защото действително това, което е необходимо, е да консултираме и бизнеса, и хората за това как да действат. Освен това е необходимо едно вторично законодателство, което да обвие в правилна рамка всичко, което ще се прави“.

Посланик Хопкинс не очаква обрат по темата „Брекзит“ заради проучването на в. "Индипендънт", че само 34% искат премиерът Джонсън да осъществи Брекзит без споразумение на 31 октомври, а 49% го призовават или да отложи, или изцяло да отмени Брекзит, или да проведе нов референдум по темата:

„Нашето правителство, което сега е оглавявано от Борис Джонсън, много ясно подчерта, че на 31 октомври ние напускаме, излизаме от Европейския съюз със или без сделка. Естествено, че е за предпочитане да го напуснем със сделка, но смятаме, че това е един въпрос, който трае вече доста дълго време“.

Великобритания оценява реакциите на България по случая Скрипал, каза дипломатът и изтъкна че София „много сериозно подкрепи действията на Хагската организация за забрана на химическите оръжия. За да можем да продължим в същата посока, ние се нуждаехме от тази подкрепа. Да не говорим, че България подкрепи и санкциите на Обединените нации в случая с Русия“.

Преди да стане първата жена-посланик на Великобритания в София, Н.Пр. Ема Хопкинс е ръководила кампанията на британското правителство за спиране на сексуалното насилие във военни зони. Тя коментира първата Световната конференция за свободата на медиите, която се проведе в Лондон неотдавна:

„Нашата позиция е, че за демокрацията свободата на медиите е от критична важност. Това означава, че и правителствата, и индивидите, и бизнесът трябва да въздействат, за да осигурят това“. 

Източник/ци: http://epicenter.bg/art

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!