Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нинова разкри: Мая Манолова се съгласи с нашите условия, прие нашата платформа, а Слави Трифонов

„Мая Манолова се съгласи с нашите условия. От БСП предложихме нашите идеи и тя се съгласи с нашата платформа. Въпрос на партийно решение е дали нашите кандидати за СОС ще я подкрепят. Ако Манолова загуби, отговорността ни ще е обща – 50 на 50“. 

Това заяви пред БНТ Корнелия Нинова. Лидерът на БСП подчерта, че не се притеснява за поста си на „Позитано“ 20. 

"Подкрепата на БСП за Мая Манолова беше с едно условие - да приеме важните неща от нашата платформа и програма за управление на София. Това днес се е случи. Срещна се с кандидатите ни за общински съветници от листата, с ръководството на градската организация, прие се един документ, така че основните акценти от нашата платформа ще бъдат и нейни в работата й като кмет, ако бъде избрана", разкри Корнелия Нинова в студиото на "Още от деня". 

Ако други партии са поставили пред нея същото условие, Манолова сама трябва да прецени от коя платформа какво може да вземе и доколко тези идеи могат да бъдат съвместими в една обща нейна програма, категорична е Корнелия Нинова. 

"Ние предложихме идеите си, казахме на какво държим, така че оттук нататък - успешна кампания", каза още тя. „Едни казват, че Мая е лице на БСП, други казват, че се е оттеглила от партията. Майсторлъкът е Мая да направи и лява, и дясна политика, каквато практика има и по света", допълни Нинова..  

Лидерът на БСП заяви, че евентуалната победа на Манолова в изборите за кмет на София ще бъде победа за всички - и нейна, и на партията, и на тези, които са гласували за нея. Загубата също. "Всички, които сме застанали зад нея и самата тя - ако загубим - отговорността ще е обща", каза Нинова. 

"София е ключова и като столица, и като най-висшата еманация на този модел на управление на ГЕРБ, така че, ако тук победим, това означава сериозна промяна в съотношението на партийните позиции в страната, в съотношението на отношението на хората към ГЕРБ или към БСП. Така, че е ключова и е символ", посочи лидерът на БСП. 

Нинова заяви, че БСП не е в коалиция с десни парти в София, просто подкрепят общ кандидат с инициативен комитет. "Нашият компромис за София беше този - платформата - одобрява ли се, приема ли се, изпълнява ли се. Щом се изпълнява - ние сме "да". Имаме местни коалиции в някои общини и си имаме официално решение, че са допустими коалиции и сме дали разрешение на нашите структури да определят какви - без ГЕРБ", каза лидерът на БСП. 

На нападките, че БСП залагат на човек извън партията, защото нямат подходяща кандидатура, Нинова уточни, че 80% от издигнатите кандидати за кметове са партийни кадри, което е около 200 души. 20% са надпартийни. 

"Не е вярно, че БСП няма кадри. От тези 200, половината са опитните колеги, стари кметове, общински съветници, но половината - за първи път такъв сериозен пробив имаме - са млади хора до 45 години - младо поколение политици, което последните години се опитваме да подготвим за политиката след нас. Има сериозно обновление в нашите кандидатури. Другото - на много места се получава един широк фронт от подкрепа към БСП и то от надпартийните кандидатури. В това виждаме и смисъл да се издигат и партийни и надпартийни хора. БСП има хубава, силна платформа, с много авторитетни и почтени личности", каза още тя. 

"На места си сътрудничим с „Атака“, АБВ и „Движение“ 21. Обещаваме на хората конкретни неща – безплатни детски градини. В Тунджа например имаме подобна практика", подчерта Ниинова.. 

Лидерът на БСП коментира, че във Варна има напрежение. "Свалих доверието си от Борислав Гуцанов. Поведението му показа, че съм била права. Не може партия на 128 години във Варна да издига кандидат от "Възраждане", мотивира се тя

"Изглежда ми много предварителна информацията, че Слави Трифонов ще вземе повече от БСП. Нека първо да направи партия и да се аргументира какво ще прави с плоския данък, например", каза още лидерът на БСП. 

Корнелия Нинова заяви още, че БСП настояват много бързо да се приеме премахването на съкратеното производство във връзка на случая в Сотиря."Тук ГЕРБ ще видят тежка битка. Те предлагат да има съкратено производство, но вместо с една трета, да се намалява с една пета и по решение на съда. Това не е никаква промяна", каза Корнелия Нинова.

Нинова уточни още нещо по отношение на прокуратурата: Предстои избор на двамата европейски прокурори за България, това дори е по-важно от избора на Гешев, а няма правила как да ги изберем. Страхувам се да не се изпратят пак послушковци някакви. Затова другата седмица внасяме промени в закона - ясни критерии, правила, изисквания и избор на двамата европейски прокурори за България.

Източник/ци: http://epicenter.bg/articl

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!