Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Невъзможно в България! Менда Стоянова: Медицинските сестри за мен искат нещо, което няма как да бъде изпълнено (в България)

140853_660_370

Който не му изнася да се изнася?

Как се взима пенсия в САЩ и Канада?

Българите с пари за старост в Щатите скочиха двойно

От гледна точка на ситуацията, случаят с протестите на учителите и медицинските сестри е съвсем различен. Учителите са в бюджетната сфера, докато при медицинските сестри- те просто са работещи в едни търговски дружества- частни и държавни. 

Те получават своите доходи от заработка, от преминали и лекувани болни през съответни клинични пътеки. Там, за да се получи заплата било то на лекар, или на медицинска сестра, просто трябва да се заработи от лечебното заведение, каза в предаването „Денят с Наделина Анева”, Менда Стоянова. 

Министерство на здравеопазването се опита да направи методика за начина, по който би следвало да се формират заплатите на медицинските работници, но никой не може да задължи управителите. Ако управителят иска една болница да се развива и да работи повече, тя ще стимулира медицинския персонал и не би могъл министъра да ги задължи. 

Това, което се направи тази година е, че се наляха в системите на болницата близо около 80 милиона. Те може да са похарчени за заплати, но те не могат да бъдат дадени по друг начин, освен по повишаване цената на клиничните пътеки, каза още тя. 

Медицинските сестри за мен искат нещо, което няма как да бъде изпълнено от Министерство на здравеопазването, или от правителството. Има медицински сестри, които получават над 2000 лева заплата и то не само в частните, а и в държавните, в които има достатъчно заработки и има много пациенти , заяви Менда Стоянова.

Източник/ци: http://onovini.eu/2019/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!