Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Още ГЕРБ: Компенсации ще има само за стопаните с до 5 прасета

Компенсация от 300 лева ще получат само стопаните, които са отглеждали за лични нужди до 5 прасета, като сумата ще се дава не на брой животни, а на двор.

Кметът на русенското село Николово Марийка Генова вече е получила формулярите, които хората трябва да попълнят, предава БНТ.

Марийка Генова – кмет на село Николово: Ще съставим протокол, който ще бъде заверен от мен. Трябва задължително те да направят едно обеззарязаване в двора си. Да купят препарат, да представят фактура, за тези средства, с които са закупили, ще посочат банкова сметка. И заедно с този протокол, със заявлението, заверено, ще го представим, и хората ще си получат тия пари.

За да се удостовери дали цялата тази информация отговаря на истината се изискват подписите и на общинския кмет и на областния управител. Те обаче не са били преки свидетели дали са заклани прасетата. А ветеринарният лекар не е задължен да обикаля селските дворове. Иван Торлаков доброволно е заклал двете си прасета и сега чака обезщетение от държавата.

Иван Торлаков: Ако дадат пари, ще направим дезинфекция на помещението, ще нагласим всичко, както им е реда.

Стопанинът казва, че трудно ще се справи с документацията. Затова се подготвят и нови правила.

Валентин Колев – заместник областен управител на Русе: В Министерството се подработват нови документи, които ще трябва да бъдат попълвани. Целта е да се облекчи максимално режимът.

А от кметството в село Николово обещават да помогнат на всички стопани с попълването на документите.

Междувременно днес изтече срокът за доброволното унищожаване на домашните прасета в Кресна. От Агенцията по безопасност на храните започнаха проверки дали е спазено предписанието.

dunavmost

Източник/ци: https://www.informiran.net/%

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!