Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Илиян Василев: ”Росатом” няма пари за АЕЦ ”Белене”, наивна е идеята китайци да са партньори

.
Илиян Василев

В енергетиката има много предприятия на изкуствено дишане, които се поддържат, само за да се поддържат съответни олигарси. Това е новото усилие - същите олигарси, които вече изцедиха възможността да вземат в енергетиката, без да произвеждат, всички те виждат в АЕЦ „Белене“ новия си шанс.
Това каза за БНР бившият посланик на България в Москва и настоящ анализатор по теми, свързани с Русия Илиян Василев по повод търсенето на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“: 

"Росатом" няма тези пари, за да ги инвестира в проекта. Отново стигаме до една позната ситуация още от 2006 г. – „Росатом“ тогава беше с много по-големи възможности да инвестира и искаше да участва като акционер. Нещата не са се променили! И през 2019-а година е също толкова политически и по друг начин невъзможно и трудно за прокарване ситуация, при която „Росатом“ да владее суперстратегически обект на територията на НАТО и ЕС. Но, този път се опитва една комбинация - технологията и тежестта на Русия и китайските пари, тоест руско-китайско сътрудничество на българска територия. 

Тази комбинация е много наивно замислена в кабинет, който не разбира особеностите на китайската политика. Идеята, че китайците ще играят младши партньор на големия руски „Росатом“, е просто наивна. Сега има и други обстоятелства – тези неща около АЕЦ „Белене“ стават около фона на една безпрецедентна криза в българската енергетика. Към уравнението трябва да отчитаме, за много голямо съжаление, и използване на АЕЦ „Белене“ вече дори в контекста на т. н. „климатични промени“. Има нови лобисти за „АЕЦ Белене“. Това е някаква убийствена война между различни кланове и интереси, всеки от които се бори за оцеляване.“ 

Пред националното радио дипломатът коментира и протестите в Русия с искане за демократичен достъп до изборите, при които вече са осъществени над 1200 ареста. Когато руският президент не може да се справи с някакъв противник, той го забранява, коментира експертът. 

„Това, че на Генади Зюганов му разрешиха да проведе протести, докато на другите - не, беше опит на властта да вкара протестиращите в удобната шапка те да бъдат оглавени или поне представени от комунистическата партия, за да ги вкара в клопка, която лесно след това може да бъде идеологически разкъсана. Всеки знае, че Путин изобщо не се притеснява нито от Зюганов, нито от старата десница. Новите неща са тези, които той мъчи по всякакъв начин да опитоми.", сподели Василев. 

„Когато забраниш на опозицията легалния начин да изразява своите интереси - а именно чрез избори, на нея не ѝ остава нищо друго, за да не бъде смачкана тотално, освен да излезе на улицата. Всичките протести са преднамерени и продукт на философията на Путин за упражняване на власт. При него няма заден ход! Той е толкова самоиндоктриниран в правотата си, че аз не си спомням нито един път, в който, при голяма вътрешна криза, той да е дал заден ход“, допълни още бившият дипломат. 

Според него опозицията има шанс не само заради достойнството на своите действия.

„В руската традиция, когато репресираш човек, да го вкараш в тюрмата, когато го насилваш, ти го легитимираш като лидер на масите. Даваш му шанс поне да се представи. Опозицията просто предизвиква Путин да упражнява насилие, с което тя става все по-разбираема на голяма част от масите, които преди подкрепяха Путин, а сега са в пасивна опозиция…“. 

В Русия има „опитомена“ и „неопитомена“ опозиция, коментира още Василев и добавя:  „Вижте кои хора той пусна на изборите. Всички са от тази опитомена опозиция“.

Източник/ци: https://frognews.bg/n

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!