Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Д-р Калоян Методиев – консерваторът-бунтар, който се гмурна в реалната политика

Автор:
Таня Джоева

Когато през март стана член на новосъздадения Стратегически съвет към Президента, политологът д-р Калоян Методиев представи кредото си с една единствена дума: „Действам!“

Сега, точно пет месеца по-късно, когато с президентски указ е назначен за началник на кабинета на „Дондуков“ 2, той, обзалагам се, ще го препотвърди напълно.
Но трябва и да го допълним: Калоян Методиев е политолог с модерно мислене, способен на бързи решения и незабавни действия.

След това назначение могат да се направят две категорични прогнози. Първата - на сегашните управляващи никак няма да им е лесно с наследника на Иво Христов, който поема и ръководството на Стратегическия съвет към президентството. Както не им беше лесно и с настоящия евродепутат Иво Христов.

Втората прогноза – президентската институция ще ускори максимално темпото, което донякъде загуби след европейските избори.

Като главен анализатор на Института за стратегии и анализи (ИСА) е един от авторите на вече 46 месечни политически анализи – от последните местни избори през 2015-а до политическия и социално горещ юли на 2019 година. Стотици страници на изводи и прогнози за посоките в развитието на институциите, партиите, обществото. И не само – автор и на безкомпромисна критика към управляващия елит, когато показателите на страната рязко се движат надолу; когато се ускорява демографският колапс; когато имиджът на България – най-бедната страна в Европейския съюз (според масовото определение в чуждите медии) - е поразен допълнително от гейтове, скандали, хаотични действия и висок корупционен индекс.

Към този огромен труд през последните четири години трябва да прибавим, разбира се, стотици статии и интервюта в масмедиите и специализирания печат, както и две книги - „Поколения и възраст в политиката. Българският преход“ (2012) и “Западните Балкани и България (политика, дипломация, сигурност)“ (2016), които отразяват посоката на научните му предпочитания.

На терена на международната политика негова слабост са Западните Балкани с цялата противоречивост на региона, а от две години – и Великобритания с всички вътрешно-политически сътресения, които Брекзит предизвиква в някогашната империя.

От есента на 2017 година заедно със семейството си живее в Лондон. Съпругата му работи в българското посолство там. Имат две деца – момиче и момче.

Калоян Методиев е представител на поколението, чиито студентски години съвпаднаха с бурните 90-те – време на митинги, стачки, обрати и стратегически политически битки. А когато си и студент по политология, вълненията ти изцяло се покриват с дневния ред на обществото, част от което още не бе изгубило способността си да бъде активно. Поколение, въоръжено не само с лозунги за демокрация, но и изпълнено с надежди за европейско развитие, абсолютно върховенство на закона, цивилизационни норми, перспектива за образованите и способни българи, постигане на висок жизнен стандарт.

Изброяването, макар че днес звучи клиширано, не е случайно. То илюстрира високата летва, която това поколение се мъчеше да прескочи. И, за жалост, още се мъчи. Въпреки членството си в ЕС и НАТО, страната сякаш се движи на задна скорост – просперират лоялните партийци, послушните, стандартът е критично нисък и прогонва българите – някои отиват на гурбет, други търсят цивилизационните норми на общуване, поведение, управление.

Както обикновено кратка, но точна е характеристиката, която Калоян Методиев направи в края на юли, по повод финала на политическия сезон: „Хаос. Хаос в държавата, хаос и на международното поле. Той започна с този на международното ни представяне по отношение на номинациите за европейските институции, хаотичното поведение на Борисов, и завършва с хаоса на „НАП-лийкс“ и на това, което ще се роди след него.“

През 2001 г. се дипломира като магистър по политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е Външна политика и Национална сигурност. Бил е стажант в Европейския парламент в Брюксел.

През 2011 г. защитава докторска дисертация на тема „Генерационна динамика и биологично възрастови фактори в българската политика (1989 – 2007) – изследване, което е в основата на книгата му „Поколения и възраст в политиката“. Оттогава досега е хоноруван преподавател в катедра „Политология“ на Софийския университет. Бил е асистент в ЮЗУ „Неофит Рилски“ (2012-2017), където води курсове по Политически маркетинг, Институции на съвременната държава, Политически партии, Имиграционни политики, Енергийни политики, Съвременна политическа история на Балканите.

В научната си работа ползва английски, руски, сръбски и хърватски език.

Силен интерес предизвиква и дейността му извън академичния терен. След дипломирането си първо бе международен секретар на Младежкото СДС, а после – и негов лидер. На парламентарните избори през 2005 г. е водач на листата на ОДС в Търговище. На 9 ноември 2005 г. напуска СДС със скандал, последван от голяма част от членовете на НИС на МСДС и областните председатели на организацията. Напусналите не се присъединяват към десния конкурент на СДС, каквато бе партията на Иван Костов, а полагат основите на партия Общество за Нова България (ОНБ) – формация с отчетлива социално-консервативни ориентация. Неин председател е от 2007 до 2013, когато изцяло се прехвърля на научното поле.

Със сигурност Калоян Методиев ще има опоненти. Една част, от червения политически спектър, ще припомнят синьото му минало. Други ще изтъкват неговия принос към понятието „ляв консерватизъм“, с което характеризират политическия стил на Корнелия Нинова в негативен контекст. А от неолибералния сектор ще се мръщят на консервативните му възгледи и отрицателното отношение към политиката спрямо мигрантите, която застрашава националната сигурност на европейските страни.

Струва си обаче да припомним причините, поради които Калоян Методиев и част от областните ръководители на младежките структури на СДС хвърлиха оставките навремето – искане за тотален ребранд на синята партия, отказ за вземат страна в конфликта Надежда Михайлова-Петър Стоянов, несъгласието с политиката на колаборация със статуквото, която намираше проявление в управлението на общинските фирми в столицата.
Една колаборация между формално управляващи и опозиция, която, впрочем, май и до ден днешен процъфтява.

Макар и с консервативни възгледи, Калоян Методиев може да бъде наречен бунтар в държава, завладяна от задкулисни интереси и заседнала в модел, който ги обслужва безрезервно, като оставя страната в дъното на всички възможни класации – по социално неравенство, продължителност на живота, демография, обезлюдяване на цели региони, корупция, агресия, свобода на словото, качество на инфраструктурата и т.н.  

Привърженик е на идеята за силното лидерство, без което не може да се движи напред нито една партия и нито едно общество.

Като изследовател на модели, които тласкат напред развитието на изостанали и проблемни държави (Leapfrogging - скок на жаба - който се прилага в икономика, образование, технологии и прочее), Калоян Методиев харесва решителния и нестандартен подход на Сингапур – държава, сравнима с България по някои показатели. За него е извън съмнение, че страната ни има спешна нужда от лийпфрогинг, за да се оттласне от дъното, на което се намираме. Като топ приоритети определя доходите и борбата с престъпността.
И ето есенцията на сингапурския модел:
- освобождаване от манталитета на зависимост и осъзнаване, че трябва да разчитаме на собствените си сили
- създаване на условия за сериозните инвеститори
- засилване ролята на държавата по отношение на социални политики и консервативно образование
- меритокрация или участие в управлението на най-добрите
- борба с корупцията, която започва от висшите ешалони на властта
- въвеждане на задължително гласуване като контрамярка срещу масовите изборни манипулации
- връщане на доверието в съдебната система
- акцент върху екологията, озеленяването, здравеопазването

И забележете, инвестиция в хора с авангардни и модерни идеи и безкомпромисно налагане на морал в обществото. В продължение на десет години елитът на Сингапур дирижира кампанията „Вежливостта е нашето мото“.

Този модел бил над идеологиите? Да, но даде своите плодове и превърна Сингапур в преуспяваща държава, с най-ниската престъпност в света, с благоденстващо общество, ниски данъци, силна икономика.

Но да се върнем към личността на теоретика д-р Калоян Методиев, на когото предстои нелеката трансформация в практик. Да бъдеш началник на кабинета на държавния глава е висока позиция с гигантски отговорности, чието изпълнение всички – медии, критици, политически опоненти – ще следят под лупа. Ще го критикуват, атакуват, съветват – доброжелателно или не.

Хобито на Калоян Методиев е гмуркането. В морските води се справяше успешно. В реалната политика – предстои да видим.

Източник/ци: http://epicenter.bg/arti

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!