Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Полша с грандиозни амбиции! Да се пробва там където Наполеон и Хитлер се провалиха?: Готви се за война с Русия

/Поглед.инфо/ Изданието The National Interest публикува статия, озаглавена Не само F-35: Полша има големи планове по подготовка за война с Русия”. Нейният автор Себастиан Роблин разговаря с полския военен анализатор Кшищоф Куска и разбра за големите военни планове на страната.

Отначало наблюдателят припомня, че през септември Държавният департамент на САЩ одобри сделка за 6,5 милиарда долара за продажба на Полша на 32 изтребителя F-35A от пето поколение. Договорът включва обучение на пилотите и поддръжка на самолетите.

До приключването остава малко - сделката трябва да бъде одобрена от Конгреса на САЩ.

Но това е само върхът на айсберга. Сега Варшава харчи 2,1% от БВП на страната за отбрана. Властите ще изпратят 40 милиарда долара за техническа модернизация от 2017 до 2026 година. От тях 39 процента ще отидат за закупуване на нови оръжия.

В момента обаче, според експертите, полската армия изглежда добре само на хартия. Тя изостава много в развитието си и наваксването с ограничени ресурси няма да е лесно.

И така, какво възнамерява да направи страната, за да засили отбранителните си способности?

Първо, Полша се чувства уязвима от тактически балистични ракети и артилерийски атаки с далечен обсег, разположени в района на Калининград.

Въздушното пространство над много полски летища теоретично е в състояние да се затвори от системите С-400.

Очаква се изтребителите F-35 да трансформират полските ВВС и да им помогнат да се справят с руските системи за забрана на достъп и маневри.

Вярно, тук анализаторът прави важна уговорка. Новите летателни апарати ще бъдат полезни, само ако не са унищожени на земята от крилати и балистични ракети преди излитане.

Ето защо Полша е загрижена за закупуването на две батареи “Пейтриът” PAC-3.

Сумата на транзакцията е 4,7 милиарда долара.

Тук комплексът ще бъде преименуван на “Висла” и ще бъде оптимизиран така, че да може да отблъсква атаките на балистични ракети в обхват до 35 километра и на височина до 24 километра.

Страната има планове да създаде други ешелони на противоракетната отбрана, но все още не е ясно кои оръжия да се използват за това. Сред кандидатите са американско-израелската ракета SkyCeptor с термично самонасочване и единичната модулна зенитна ракета CAMM.

Полша има сериозни намерения по отношение на артилерията. Тя трябва да може да „удари руските батареи“. В тази връзка от САЩ бяха закупени 20 броя M142 HIMARS реактивни системи за залпов огън за 414 милиона долара. Те са в състояние да изстрелят както ракети от 227 мм, така и малки касетъчни бомби на десетки километри.

В допълнение към тях Полша ще произведе 120 самоходни гаубици “Краб”, които са хибрид мужду южнокорейското шаси K9 Thunder с британски гаубичен купол AS90M.

Полската армия разполага и със 120-мм минохвъргачки “Рак” в арсенала, произвеждащи осем изстрела в минута.

Една от слабостите на полските въоръжени сили е липсата на разузнавателни системи. Кшищоф Куска се оплаква, че страната няма нито сателити, нито шпионски самолети, нито дронове.

Всички надежди тук са на съюзници в НАТО.

Но затова Полша си разтвори кесията за програма за кибервойна. За да бъде в крак с Русия, водеща „информационна война за политическа дестабилизация“, 770 милиона долара бяха инвестирани в киберзащита.

Полша формира и доброволчески войски за териториалната отбрана, състоящи се от 21 хиляди войници. Те защитават тила и в случай на конфликт с Русия ще води партизанска война.

За тях са закупени 180 противотанкови ракети “Джавелин”.

Но изглежда, че на Варшава не са ѝ стигнали пари за нови танкове. Ще модернизира както немския “Леопард-2”, така и съветския Т-72. Кшищоф Куска обаче признава, че в тяхното ниво те няма да стигнат до руския Т-72Б3.

На флота е също обърнато внимание. Досега ВМС разполагат с две дизел-електрически подводници “Кобен” от 60-те години на миналия век и съветска “Варшавянка”.

Максималната цел е да се укрепи, така че полските подводници да могат да противодействат на руските кораби и подводници в Балтийско море.

Предвижда се закупуването на четири нови подводници клас “Орка”, голяма френска подводница тип “Скорпион”, или шведска A26, или германска 212CD. Не е известно кога обаче те ще бъдат приложени.

Аналитикът не изключва възможността на Полша вместо флот да ѝ се наложи да създаде силна и мобилна наземна противокорабна отбрана.

Независимо от това, експертът подчертава, че нито системата “Пейтриът”, нито реактивните системи за залпов огън M142, нито самолетите F-35 ще разрешат проблема. Всичко това са само „парчета от пъзела“.

Въпросът дали Полша ще успее да завърши модернизацията на въоръжените си сили остава отворен.

Превод: В.Сергеев

Източник/ци: https://pogled.info/sve

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!