Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Банки плашат с ЧСИ за една просрочена вноска – ето какво не могат да ви вземат ако все пак решите да останете в България

пари-2лева

Неприкосновени са едно палто, два костюма, креват, печка, хладилник и до 560 лв. месечно
 

Предупредителни писма и за една просрочена вноска по кредит изпращат банки на своите клиенти. Те приканват за доброволно плащане на сумата плюс начислената наказателна лихва в седемдневен срок. А ако това не се случи, заявяват, че банката може да се възползва от правото си да обяви кредита за предсрочно изискуем и да пристъпи към принудително събиране на вземането. Ако става въпрос за ипотечен кредит, банката предупреждава, че може да насочи принудително изпълнение срещу недвижимия имот, който е обезпечение по кредита.

Ако задължението не бъде платено в посочения срок или при липса на допълнително споразумение относно начина на погасяване на заема, кредитът ще бъде прехвърлен за събиране от инспектор проблемни кредити. А данните за кредитната задлъжнялост на потребителя ще бъдат внесени в Кредитния регистър, където извършват справки всички банки и лизингови дружества на територията на страната. Така на нередовния платец в бъдеще може да му бъдат отказани всякакви заеми.

Освен това от банките припомнят, че имат право да прехвърлят вземането си – главница, лихви и разноски, на трето лице, което желае да купи дълга.

В средата на годината влязоха нови правила за управление на кредитите, изтеглени след 30 юни 2019 г. Според промените всеки, който забави вноска, автоматично влиза в черен списък и получава най-висок рисков профил. Това означава,  че ако поиска да изтегли нов заем от която и да е банка, ще бъде одобрен много по-трудно и ще му бъдат отказани преференциални лихви. Според новите правила,  това трябва да стане след 90 дни просрочване за ипотечен и 30 дни – на потребителски кредит. „Ако направите такова закъснение,  кредиторът е длъжен да се свърже с вас и да ви уведоми за последиците”, каза за TrafficNews кредитният консултант Тихомир Тошев. Той обясни, че целта е да се накарат банките да бъдат по-внимателни при отпускането на заеми.

Но явно покрай затягането на правилата за новоизтеглените суми, кредитните институции обръщат  повече внимание при просрочване и на старите. 

Какво не може да ни вземе съдия-изпълнител при просрочен кредит?

Наличието на изпълнителен лист не означава, че длъжникът ще бъде принуден да живее на улицата – законът определя критичен минимум от вещи и парични суми, които трябва да останат в потребление на длъжника, като те изрично са определени в наредба на Министерски съвет, както и в член 444 от ГПК, казаха юристи. 

 TrafficNews потърси консултаця от адвокат Станимир Стоев. Той обясни какво е това  „несеквестируемост”, или неприкосновеност на доходи, вещи и имоти  при установена извънсъдебно или по съдебен ред задлъжнялост.

Това се отнася до жилището на длъжника, ако то е единствено. Но обаче ако размерът му  надхвърля жилищните нужди на задлъжнелия и семейството му, които са определени с наредба на МС, част от имота може да бъде продаден.

Ако пък жилището е обезпечение по ипотека, която длъжникът не е в състояние да погасява – дори то да е единствено,  банката кредитор има пълното право да го вземе, за да си възстанови натрупания дълг. 

Част от вещите, които не могат да бъдат иззети и продадени, са по едно зимно палто на длъжника и членовете на семейството му, по едно есенно палто, една шапка, два костюма – (съответно панталони, ризи и жилетки или пуловери – за мъжете, и поли или панталони, блузи и жилетки или пуловери, или четири рокли – за жените), работното облекло, употребявани обувки и бельо. Във неприкосновените вещи за домашна употреба влизат по един креват, постелка, една зимна и една лятна завивка, както и по два ката спално бельо за всеки член от семейството.

ЧСИ не може да вземе  двукрилен гардероб, кухненски бюфет, обикновените маси и столове, домашни и кухненски прибори и съдове и обикновените прибори за хранене. Както и необходимите уреди за отопление, една печка за готвене, пералня и хладилник.

Сред останалите неща, които ЧСИ ще ни остави, са необходимата храна на длъжника и неговото семейство за един месец, а ако е земеделски производител –  до нова реколта, необходимите горива за готвене и отопление, машини, инструменти, пособия и книги, нужни за упражняване на професията, до 5 декара градини, лозя и ниви, както и ливади с площ до 30 дка, две глави работен добитък, една крава, 10 пчелни кошера.

Не се отнемат и домашните любимци, ако не са отглеждани за продажба.

Ако пък изпълнението е насочено върху трудовото възнаграждение или върху друго каквото и да е възнаграждение за труд, както и върху пенсия, чиито размери са над минималната работна заплата,

може да се удържа само:

– ако осъденото лице получава месечно възнаграждение в размер между минималната работна заплата и двукратния размер на минималната работна заплата – една трета част, ако е без деца, и една четвърт част, ако е с деца, които издържа;

– ако осъденото лице получава месечно възнаграждение в размер между двукратния размер на минималната работна заплата и четирикратния размер на минималната работна заплата – една втора част, ако е без деца, и една трета част, ако е с деца, които издържа; 

– ако осъденото лице получава месечно възнаграждение в размер над четирикратния размер на минималната работна заплата – горницата над двукратния размер на минималната работна заплата, ако е без деца, и горницата над два пъти и половина размера на минималната работна заплата, ако е с деца, които издържа. (2) (Нова – ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.)

Месечното трудово възнаграждение по ал. 1 се определя, след като се приспаднат дължимите върху него данъци и задължителни осигурителни вноски.

Несеквестируемият минимум е определен в размер на минималната работна заплата, която към момента 560 лева, посочи още адвокат Станимир Стоев. 

ТРафик нюз

Източник/ци: trafficnews.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!