Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мая Манолова: Не се гордея с поведението си по време на протестите срещу Орешарски. Това беше грешка

Управлението не е дясно, а задкулисно. Искам "похитеният" град София да се върне на гражданите, посочи тя

“Защо Фандъкова най-после не излезе в отпуск, за да може състезанието да е коректно. Не е честно да си правиш ПР през общински мероприятия и чрез откриване на обекти”, попита Манолова.

За мен е важна и ценна подкрепата на партиите от ляво, и на партиите от дясно. Важна ми е подкрепата и от неправителствени организации, и на всеки столичанин, независимо от неговите партийни пристрастия. Каузата ми е София и смяна на модела на управление на столицата. 

Това заяви кандидат-кметът на София Мая Манолова в сутрешния блок на Нова телевизия. 

Интервюто й беше много силно - експертно, откровено, емоционално. Мая Манолова посочи свои грешки като политик, беше остра по отношение на управлението на София днес, но не беше агресивна. Защити работата си като омбудсман и разкри механизмите, чрез които ще управлява столицата, ако бъде избрана за кмет.

Безспорно Йорданка Фандъкова полага усилия, но столичани се питат дали парите им се харчат ефективно, дали им харесва града, дали е чисто и дали обществените поръчки са прозрачни”, каза още тя.

Пишем конкретна промяна заедно с граждани. Днес в едно дигитално училище ще обсъдим идеята за “умен град”. Чрез приложение ще може да се следи всяка обществена поръчка, това е предложението ми. Когато процедурата е електронна и тя е изложена онлайн, тогава ще е ясно, кой и защо е спечелил определена процедура”, разкри Манолова.

Ясно е, че всяка почистваща фирма има клауза, че ще се чисти и след изтичане на договора, до избирането на нова фирма. Проблем с почистването няма как да има”, допълни кандидат-кметът на София.

“Защо Фандъкова най-после не излезе в отпуск, за да може състезанието да е коректно. Не е честно да си правиш ПР през общински мероприятия и чрез откриване на обекти”, попита Манолова.

"5-6 листи ще подкрепят кметската ми кандидатура. Кампанията е негативна, но не я започнах аз", коментира още бившият омбудсман.

Не се гордея с поведението си по време на протестите срещу Орешарски. Наистина не се гордея, това е една от грешките ми. Нека това да се изясни, да не остане недомлъвка в това студио. Вече от позицията на времето гледам по друг начин на това свое поведение, то беше грешка. Наистина не се гордея с това. Казах, че съм предложила Пеевски, което не е вярно. Тогава всички мъже в парламента се криеха, аз излязох пред парламента ", обясни тя."Правила съм много грешки", добави още тя. 

Манолова обаче беше категорична, че "Костинбродската афера" не е грешка. "Това е опит да бъде предотвратена една възможност за манипулация на изборите. Аз имах сигнал и го подадох. Ако вие или някой гражданин имате информация, че манипулирам изборите, моля да информира прокуратурата. Единственото, което беше нередно, е да се правят изявления в деня за размисъл. Аз такива изявления не съм правила", добави тя. 

"Управлението не е дясно, а задкулисно. Искам "похитеният" град София да се върне на гражданите. Нека да покажем, че парите могат да се харчат ефективно. Промяната ще тръгне от София. 

На въпрос дали, ако не стигне до балотаж за кметското място, а за финала се класират кандидатите на "Демократична България" или "Спаси София", Манолова би ги подкрепила, тя категорично заяви, че ще гласува за който и от двамата стигне до втория тур на вота.  

"Бих гласувала на втори тур, ако аз не стигна до балотаж, за Борис Бонев или архитект Борислав Игнатов - те са хората, които искат промяна и по-зелен град", каза тя. 

"Ценна ми е подкрепата и на БСП, и ДБГ и на другите десни партии, на неправителствените организации, с които сме стояли зад каузи. Ценна ми е подкрепата на всеки столичанин, защото промяната в София е необходима. Аз мога да направя промяната в София." 

Според нея въпросът е дали София им харесва на софиянци. 

"Имаме ли зелен град? Почтено ли се управлява? Плаща ли се по няколко пъти за ремонт на ремонта, рекултивация на рекултивацията? Има ли приятелски бизнес кръг, който взема решенията в столицата", попита Манолова.

Тя уточни, че в момента подготвя програмата си за управление на столицата, в която ще бъдат ключени идеи за превръщането на столицата в умен град с изцяло електронна община.
Гражданите трябва да могат да следят онлайн всички разходи, да провеждаме електронни референдуми. Когато всичко е пред хората, ще е ясно кой и защо е спечелил дадена обществена поръчка, каза още тя.

Манолова подчерта, че не е необходимо да има собствена листа с общински съветници.
"Бойко Борисов също нямаше собствена листа, когато стана кмет. От това не настъпи драма", каза Манолова.

Тя посочи, че листата на ДБГ, НДСВ, ЗНС и Път на младите не е нейна, но ще я подкрепя. 

"Ще има листа на БСП, която ще ме подкрепя. Движение 21 ще има собствена листа. Ще разчитам на подкрепа в Общинския съвет на различни листи. Фандъкова в момента може да разчита на пълно мнозинство, но това не прави управлението по-добро. Този модел не работи. По-честното отношение е да доказвам всяко решение с аргументи. Всичко да е на масата, а по сложните теми ще питаме гражданите - да има ли завод за изгаряне на отпадъци, коя улица да асфалтираме, как да направим транспортните връзки по-удобни", каза Манолова

Според нея управляващите са започнали предизборната кампания с внушения, компромати, помия, което показвало колко много се страхуват от промяната.
"В един сайт, който е близък до властта, само за един ден преброихме 12 публикации срещу мен. В същото време същата "медия" възхвалява Борисов и Фандъкова", посочи Манолова.

Според нея "похитеният град - София" може да се върне на гражданите.
"Може да се управлява почтено и в интерес на гражданите, да стане умен и зелен град. Парите могат да се харчат ефективно, да има тротоари, спортни зали по кварталите. Нямам намерение да се занимавам с партийна политика. Промяната тръгва от София. Моделът е мултиплициран в цялата държава, но хората, искат промяна", каза още Манолова.

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/M

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!