Следвайте "Буднаера" в Телеграм

И. Костов: Активите на КТБ, вече са в руски ръце, те са собственост на Външнотърговската банка на Русия

"Това, което се вижда е, че нито Малофеев, нито Решетников заемат някакви сериозни позиции, нито са близки до Кремъл, така че за тях никой няма да пролее сълза в Русия. Ние сме следили действията му, Малофеев навсякъде на Балканите се провали, с Луврие се опитаха да поставят под контрол БТК и други важни фирми. БТК отиде във Внешторгбанк. ", заяви пред бТВ бившият премиер Иван Костов по повод шпионския скандал с членове на движение "Русофили" и аналогия с изгонването по негово време на руските граждани Майкъл Чорни и Денис Ершов, както и на двама руски дипломати заради заплаха за националната сигурност.

"Това, което се случи го описахме и предадохме на службите през 2015 година, но не последва нищо. Ние предупреждавахме за опасността големи български активи да отидат към Русия. Но там нещата приключиха, тези активи в голямата си част отидоха в руски ръце, но не в групата на Решетников и Малофеев. КТБ, активите на КТБ, вече е собственост на Външнотърговската банка на Русия", каза още той.

"За националната сигурност има значение в каква степен Русия има симпатиите на партии, които са в парламента или са част от управляващите коалиции, както беше в Италия, тук "Атака" и т.н. Влиянието на партиите е много по-голямо, рискът да прокарат небългарски интереси е много по-голям от някакви НПО-та", коментира Костов.

"Чорни си беше въобразил, че може да диктува икономическия живот през "Мобилтел", да се намесва навсякъде. Тогава бяхме доста по-уязвими за този риск. Решетников сило се самолансира като важен човек в България без да има такава тежест, той е пенсионер и е много встрани от вземането на решение. Не мисля, че той има каквато и да било тежест или дори, че има и силни позиции в България, известен е конфликта му с Корнелия Нинова, която е основният глас за сваляне на санкциите срещу Кремъл. От 30 години се занимавам с национална сигурност и твърдя, че Решетников не е важен за Москва, както и тези срещу, които е следствието", категоричен беше той. 

"Руското влияние в България е много силно и България е много уязвима. Нашето общество е по-уязвимо за руската хибридна агресия, защото на българския народ му е внушено, че той е получил даром свободата си и не може нищо да постигне сам. Създаден му е комплекс за малоценност и комплекс за признателност, това е дълбокият корен на тази уязвимост. Но страхът е много голям, особено у политиците", каза още Костов и припомни открито русофилските позиции на "Атака", Марешки, както и, че турски медии многократно са обявявали Ахмед Доган за агент на влияние на Русия.

Източник/ци: https://faktor.bg/bg/articles/no

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!