Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фандъкова разсипа супата: Не очаквайте да гледам как се лъжат хората с подмятания за корупция и безхаберие!

Няма битка за София, има работа за София - градът ще го има и след изборите. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на тържествената сесия на Столичния общински съвет по случай честването на Деня на София.

Ето и пълният текст на речта на Йорданка Фандъкова:

Градът ни празнува с вярата, надеждата, любовта и мъдростта. На фона на хилядолетната му история, нашите мандати са като мигване на окото. От гледна точка на човешкия живот обаче, те са време, което не трябва да бъде пропилявано.

Вече 9-та година имам честа да произнасям празнично слово пред Вас. Тази година обаче искам да кажа няколко думи не за празника, а за отговорността, която всички носим. Носим я, пред този град и неговите хора.

За това време постигнахме много. Градът се промени и продължава да се променя. За 10 години построихме 42 км метро – 80% от мрежата. За 10 години подменихме 90% от автобусите и тролеите. За 10 години превърнахме повечето парковете в приветливи и любими места. За 10 години построихме 100 сгради на детски градини и 21 нови училищни сгради. 5 кръстовища на две нива, 80% от околовръстния път. Мога много да изброявам. И го правя, не за да изтъквам какво съм свършила, а защото сме го вършили и заедно. С много от вас в тази зала.

Да са живи и здрави ЗА НАША СМЕТКА? Секретен доклад в Lupa.bg: Фандъкова „опрости” 634 000 лв. на наематели

Предизборната кампания очевидно започна. От състезание на проекти за развитието на София, обаче, тя се превръща в битка за власт. Още по-страшно е, че от битка за София, тя е на път да стане битка срещу София.

Решения, зад които сте стояли всички като един, с лека ръка днес се отричат. От няколко дни слушам как интегрираната система за преработка на софийските отпадъци е сгрешен модел. Искам да Ви припомня, че дебатите и проучванията за тази система започнаха преди 15 г., че ние, без значение от партиен цвят, сме се борили, спорили сме с аргументи, убеждавали сме хората с експертиза. Направихме и невъзможното, за да защитим над 80% безвъзмездни европейски средства за завода за отпадъци.

И днес 85% от отпадъците на София се преработват. Знаете къде бяхме преди няколко години – на 100% депониране. Това не е обикновена промяна, а огромен скок.

Как изглеждаха сметищата Суходол и Долни Богров – планини от отпадъци, които тровеха всичко наоколо. Гордея се, че започнах рекултивацията им и до година-две ще са гори и зелени поляни.

Виждам обаче, че днес е прието да се говори без да се знае и без да се държи сметка за истината. Не очаквайте да гледам как се лъжат хората с подмятания за корупция и безхаберие.

Почистването на един град е първата задача на всеки кмет и всяко управление. Да се играе с тази тема е лицемерно и безотговорно. Процедурата за почистването стартира сега, за да може да завърши не до изборите, а до юни догодина. Знаете го, защото ваши представители са и в тази и предишните комисии, които оценяват офертите. Знаете, че класирането ще е след изборите и кметът има пълна свобода за действие. Знаете, но много от вас говорят друго.

Да, живеем във време, в което всичко може да бъде казано, а казаното днес, утре да се отрича. В този водовъртеж на отрицанието, нашата задача е все пак да мислим за града. Защото него ще го има и след тези избори. А софиянци не са нито залог, нито средство в сложни партийни игри.

Този град е по-голям от биографията на всеки от нас, но сме част от историята му с решенията, които взимаме. Това е, което очакват хората от нас – решения и отговорност. А не да се отказваме, когато е трудно, непопулярно и когато някой пречи. Винаги някой ще пречи, винаги ще има различни интереси – затова е важно да имаш цел, принципи и решителност. А решителността не е помпозна, креслива и лъжлива.

Желанието да се обещае всичко на всеки е мамещо. Но нека мислим как ще изглеждат нашите обещания в деня след изборите. И зад всички красиви пози и фрази стои ли реалната полза за хората и за промяна на този град.

Няма битка за София. Има работа за София.

И нека с любов и мъдрост работим за София.

Честит празник!

Източник/ци: http://epicenter.bg/article/Yo

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!