Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Свиленски: Борисов катастрофира с контрола на пътищата в страната! Той не строи магистрали!

"Борисов носи отговорност за това как се строят магистралите и какво се случва с тях. Борисов не строи магистралите и това също трябва да е ясно на всички", категоричен бе Свиленски.

Бойко Борисов катастрофира с контрола на пътищата в страната.

Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България" Георги Свиленски по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус".

Днес, на 16 август трябваше да стартира прослувутата тол система. АПИ трябваше да събира пари и да ремонтира пътищата, но това естествено не се случи. 
"Какво констатираме днес обаче?

Вместо българите да пътуват по нормални магистрали и пътища, те отново си хабят нервите. В България магистрали няма. Има части само части от магистрали и това трябва вече да е ясно на всички. Има уж една магистрала до морето, на която почти навсякъде обаче има ограничения от 90 км/ч и така със сигурност не можем да говорим за магистрала.

Другата магистрала, която трябва да ни води към Бяло море, пък изгоря и вече 4 дни слушаме и гледаме как всички институции си прехвърлят топката и вината - АПИ на общината, общината на някоя друга институция.

Зад всички тези проблеми стои едно единствено лице - премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов.

Някой трябва да понесе отговорност и това е министър-председателят, защото всички тези, които слушаме как се обвиняват взаимно за пожара на "Струма", са му подчинени и са назначени лично от него", каза зам.-председателят на ПГ на БСП. 

И допълни: "Имам предложение към премиера. Вместо с джипа си да вози министри на задната седалка по лъскави и измити пътища, да слезе и погледне какво има под тях - горящи сметища, вчера излезе, че под Аспаруховия мост се съхраняват стари гуми. Борисов носи отговорност за това как се строят магистралите и какво се случва с тях. Борисов не строи магистралите и това също трябва да е ясно на всички", категоричен бе Свиленски.

Работата на министър-председателя е не само да осигурява изграждането на пътищата, защото той не ги прави пътищата, а работата е да контролира функционирането и движението по тези пътища и участъци. В тази си работа г-н Борисов катастрофира", каза още Свиленски. 

"Искам да засегна и още една тема. Катастрофите в страната продължават да растат, жертвите и пострадалите по пътищата също. Какво правят управляващите за това? Вече 5 години чакаме новите закони за движението по пътищата и за движението на пътните превозни средства. От ГЕРБ най-накрая представиха тези проектозакони.

Предлагам на Бойко Борисов да се запознае с тях преди да ги вкара в Министерски съвет за одобряване. В тези проектозакони се прокарват само лобистки интереси. В нито един от тези проектозакони не се защитават интересите на българските шофьори и граждани. В тях има само лобизъм", обяви още депутатът от БСП.

По думите му в контекста на тази ситуация всички говорят за жертвите по пътищата. „Направиха се нови органи, направи се нова агенция за пътна безопасност. Направи се нов координиращ орган към Министерски съвет. Увеличиха се глобите, промени се Законът за движение по пътищата, сложиха се нови камери - скъпи. В следствие на това жертвите по пътищата се увеличават, пътнотранспортните произшествия се увеличават, травматизмът след пътнотранспортни произшествия се увеличава. Това всичко води до натоварване на социалната, на здравната система и на разбити семейни и житейски съдби.

"На 19 август изтича срокът за общественото обсъждане на Закона за пътните превозни средства, в който закон управляващите виждат начина, по който ще се справят с жертвите по пътищата, затова няколко дни по-рано светваме лампата на г-н премиера, да види неговите подчинени, или не знам кой е писал този закон. Това е неясно, медиите е интересно да разберат състава на работната група или изобщо човека, който е писал този закон", посочи Свиленски.

Със Закона за пътните превозни средства ще бъдат дадени на частна фирма контролът за технически преглед и регистрацията на автомобили, каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България".

„Ако мога да обобщя с едно изречение - ако в нашия проект „Визия за България" ние сме настоявали за връщане на държавата в икономиката, в контролните функции сме срещали съпротивата на колегите от ГЕРБ или на десни партии и колеги с дясно мислене, че държавата не трябва да се връща в икономиката. То питаме защо държавата излиза от контролните си функции, които са заложени, които трябва да ги изпълнява?

Държавата в лицето на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" ще спре да контролира пунктовете за технически прегледи и ще ги даде на частна фирма. Държавата в лицето на „Пътна полиция" ще спре да регистрира автомобили и ще ги даде на частни фирми, като отново обаче ще трябва да се мине за крайна регистрация през КАТ.

Какво се цели с това нещо.?Едни хора да получават едни допълнителни пари. Кой ще ги плаща тези пари, ще ги плаща всеки един шофьор?", коментира още Свиленски.

По думите му, ако досега прегледът на автомобила е бил 50 лв., след тази промяна в законодателството, ще стане 60 лв. „Ако регистрацията в КАТ е била 30 лв., ще стане 40 лв. Това е принципът, на който работят", допълни още Свиленски.

Той посочи, че според БСП трябва да има само уведомителен режим за сервизите.

Източник/ци: http://epicenter.bg/arti

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!