Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Земеделците го казаха просто и ясно: Спрете вноса, иначе ще ядете зеленчуци без вкус!

Ръст на зеленчуците внос от чужбина има у нас. Експертите твърдят, че причината за скока през последните 5 години е изсветляването на пазара на чужди стоки у нас. Данните показват, че на сергиите ръстът на доматите чуждо производство е с 18%. С 10 % повече в сравнение с минали година е вносът на краставиците у нас. А вносните чушки са с 14% повече, показва репортаж на Нова телевизия.

За поредна година българските зеленчукопроизводители са недоволни от евтиния внос. Според тях ниските цени ги обричат на фалит в сезона на зимнината.

Всяка година градината на баба Златка от хасковското село Конуш произвежда достатъчно количество зеленчуци за консервите за зимата. Жената редовно затваря буркани, а графикът зависи от времето и слънцето. От пазара тя купува рядко. Казва, че търговците лъжат, че продукцията е българска, за да привлекат клиенти.

„И доматите, и чушките нямат вкус. Продуктите в другите държави не са толкова хубави”, смята Златка Христова.

На няколко километра от баба Златка, производителят Октай бере трета ръка капия. Занимава се със земеделие вече близо 7 години. В последно време обаче е намалил площта наполовина.

„Гледахме към 250 декара и се принудихме да намалим. Всяка година разходите скачат – торове, работната ръка”, заяви Октай Рамадан.

Един от основните проблеми пред българските зеленчукопроизводители остава евтиният внос.

„Постоянно коментираме с колеги, че вносът ни трепе. Не може ние да произвеждаме и да има внос от Турция, Македония, Гърция. Явно там им дават по-големи субсидии. Няма как да влезе от друга държава по-евтино, при положение, че ние си го произвеждаме”, поясни той.

Затова Октай иска или вносът да бъде спрян, или субсидиите да се вдигнат. За да наваксат загубите продават и директно от нивата край пътя.

Темата коментира и доц. Божидар Иванов от Център за изследвания в селското стопанство в ефира на Нова телевизия.

„Производството в страната отбелязва повишение. Има изсветляване на самата търговия и количествата, които навлизат у нас. Производителите от години се оплакват от нелегален внос. Увеличава се потреблението на домати и пресни зеленчуци“, каза Иванов. Той допълни, че зеленчукопроизводството е от най-специфичните сектори и зависи от много грижи и внимание.

По думите му цените на зеленчуците могат да се променят в рамките на един ден. „Това зависи от снабдяването, производството“, каза доц. Иванов и уточни, че в Европа най-големите доставчици на зеленчуци са Tурция и Мароко.

Източник/ци: https://vihrogon.bg/%

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!