Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Süddeutsche Zeitung: Разкритикуваха фон дер Лайен „за защита на европейския начин на живот“ и НЕгостоприемство за мигрантите

/Поглед.инфо/ Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, която все още не е встъпила в длъжност, вече попадна в деликатна ситуация, като предложи да се създаде поста заместник-председател „за защита на европейския начин на живот“, пише Süddeutsche Zeitung. Мнозина видяха в тази формулировка ангажираност към дясната политика и контраст с гостоприемството за мигрантите. Сред критиците, които призоваха за промяна на името на поста, беше настоящият ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Името на новото министерско портфолио, предложено от Урсула фон дер Лайен като бъдещ председател на Европейската комисия, предизвика недоволството на европейските парламентаристи и неправителствени организации, пише германският Süddeutsche Zeitung.

Фон дер Лайен счита за необходимо да се създаде поста заместник-председател на Европейската комисия „за защитата на европейския начин на живот“, а Маргаритис Схинас ще трябва да провежда подходяща миграционна политика в ЕС и да решава бежанските въпроси. От гледна точка на много критици, новата позиция създава впечатление за твърде изразена ангажираност към дясната позиция.

Напускащият глава на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също не можа да се въздържи от критика. „Не ми харесва представянето, в което европейският начин на живот е противопоставен на миграцията. Уважението към хората, които идват отдалеч, е част от европейския начин на живот.“, подчерта Юнкер в телевизионно интервю. Така той изрази позицията си по отношение на неуспешния избор на името за новата европейска длъжност, която неговият наследник иска да въведе като председател на Европейската комисия.

Както се съобщава в статията, тази седмица Урсула фон дер Лайен представи 26 от своите европейски комисари и тяхното портфолио. Новият екип трябва да започне работа на 1 ноември, веднага щом получи одобрението на Европейския парламент. Задачата на заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас е да "защити европейския начин на живот", а фон дер Лайен обясни едва след съответния въпрос, че наред с културата, сигурността и образованието, Схинас ще координира и въпросите на миграцията и приемането на бежанци. В същото време шведката Илва Йохансон участва във всички аспекти на миграционната политика.

От гледна точка на много критици, резултатът е впечатлението, че фон дер Лайен счита, че е необходима по-строга миграционна политика, за запазване на европейските ценности. Такива изявления обикновено идват от десните политически кръгове, отбелязва изданието.

Според версията на Süddeutsche Zeitung това е чувствителен въпрос, тъй като страните от ЕС не могат да се споразумеят как да разпределят бежанците, пристигащи от Африка или Турция през Средиземноморието или Беломорието. След смяната на правителството в Италия имаше малко повече надежда за решение на този въпрос. На 23 септември министрите на вътрешните работи на Германия, Франция, Финландия и Италия ще се съберат в Малта, за да обсъдят възможно уреждане в тази област.

Сега отделът за връзки с обществеността на Европейската комисия е принуден да отговори на критиките от страна на медиите, неправителствените организации и Европейския парламент, защото лидерите на социалдемократите, зелените, левите и либералната група Renew изискват преименуване на новата длъжност. Отделът отговори, че ръководителят на основните политически директиви носи същото име още през юли. Освен това се казва, че фон дер Лайен се стреми към „съюз на равенството и многообразието“.

Личният прессекретар на новия ръководител на Европейската комисия обясни, че всички аргументи ще бъдат взети под внимание, но не трябва да се очаква бързо решение. В четвъртък фон дер Лайен за първи път се срещна с новия екип, за запознаване, но протестите на критиците засенчиха първото впечатление, пише немският вестник.

В писмената покана за длъжността, изпратена от Урсула фон дер Лийен Схинас, се съдържат фрази, които подклаждат недоволството, твърди авторът. Така например се казва, че ЕС трябва да разсее „законните страхове и тревоги“, които гражданите имат във връзка с нелегалната имиграция.

Според изданието Схинас е професионалист в областта на комуникацията и връзките с обществеността: преди това той е бил 4,5 години личен прессекретар на Юнкер. Мълчанието на Схинас в Twitter за спорната формулировка в заглавието на публикацията не остана незабелязано. В началото на октомври той ще трябва да говори на изслушване в Европейския парламент, както всички назначени комисари. Много неща сочат, че името на поста ще бъде променено още преди фон дер Лайен да замине за Страсбург следващия четвъртък, за да обясни мотивите си на ръководителите на фракциите, които я критикуват.

Юнкер, който все още ръководи Европейската комисия, се изказа в интервю в защита на Схинас: „Познавам добре Маргаритис. Това название не отговаря на неговите собствени ценности и мисля, че то ще трябва да се промени."

Самата Урсула фон дер Лайен публикува в Туитър вечерта втория параграф от Договора от Лисабон, в който са фиксирани ценностите, залегнали в основата на ЕС - като зачитане на човешкото достойнство, свобода, демокрация, равенство и правова държавност, заключава Süddeutsche Zeitung.

Превод: М.Желязкова

Източник/ци: https://pogled.info/svet

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!