Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Аз съм русофил! Арестувайте ме!"

'Аз съм русофил! Арестувайте ме!'

Снимки © Георги Кожухаров

dnevnik.bg


Аз съм русофил! Арестувайте ме!".


Хартиени бележки с този надпис поставиха на блузите си десетина от присъстващите на събора на русофилите на язовир Копринка днес, за да изразят съпричастност към обвинения в шпионаж председател на Национално движение "Русофили" Николай Малинов. Други събираха подписка в негова подкрепа.


"Призовавам всички за спокойствие и стабилност. Идеята ни ще бъде предадена на нашите деца и внуци", обяви самият Малинов от сцената на събора. После обясни, че евентуални провокации само ще доведат до втвърдяване на позициите и поляризиране на отношенията с Русия, което ще обезсмисли всичките усилия на движението за реализация на проекти като АЕЦ "Белене" и Турски поток.

В началото на седмицата Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на Русия, като прокуратурата смята, че той е бил свързан с две организации - "Двуглав орел" и РИСИ (Руски институт за стратегически изследвания). А руският гражданин ген. Леонид Решетников, с който са свързани организациите, получи забрана на влиза в България десет години (още четете тук).


"На България й трябва един Путин"


"На България й трябва един Путин", "Отношенията между България и Русия трябва да разцъфнат, защото Русия е братска държава", "Без Русия няма прокопсия" - с тези думи няколко от присъстващите на събора обясниха пред "Дневник" защо са дошли на Копринка. Имаше и такива, чиято мотивация бе веселието, пазаруването или пикника. На сергиите се продаваха магнити със снимки на Владимир Путин, Тодор Живков, Васил Левски, Христо Ботев и др., чаши – също с лицата на различни политици, както и български и руски знамена. Присъстващите можеха да си купят още дъски за сервиране на мезета и дори палатки. На концерта свиреха хора и кавър версии на песни на руската група "Любе".


'Аз съм русофил! Арестувайте ме!'

© Георги Кожухаров


"Ние даже сме от един клуб – как да не харесваме Русия", каза мъж, който носеше яке с надпис "Нощни вълци – София" (бел. авт. "Нощни вълци" е първият и най-голям рокерски клуб в Русия). Според него обвиненията срещу Николай Малинов са провокация, тъй като той бил чел в интернет, че още пет души говорят същите работи.


'Аз съм русофил! Арестувайте ме!'

© Георги Кожухаров


От едната му страна събираха подписка в подкрепа на Малинов, а от другата – се лепяха бележки с надпис "Аз съм русофил! Арестувайте ме!" на дрехите на присъстващите. Инициатор на подписката бе Иван Иванов – представител на Движение на русофили "Петко Войвода", който каза, че според него обвиненията срещу Малинов са безпочвени и абсолютна провокация. Според две от присъстващите жени обаче провокация били залепените бележки на дрехите и опитите за изостряне на тона на събора.


'Аз съм русофил! Арестувайте ме!'

© Георги Кожухаров


"Без Русия България няма да оцелее"


От сцената на събора Николай Малинов, който е под гаранция от 50 хил. лв., каза, че имало желаещи да викат оставка на Копринка или съборът да се премести в София с искания за оставки, но така само щяло да се стигне до влошаване на отношенията с Русия. Заради което той отказал и искал да помоли за смирение и спокойствие.


'Аз съм русофил! Арестувайте ме!'

© Георги Кожухаров


Зад него на сцената бяха депутатите Красимир Велчев (ГЕРБ), Петър Кънев (БСП), Александър Симов (БСП) и Валентин Ламбрев (БСП). До сцената бе и народният представител от "Атака" проф. Станислав Станилов.


"Без Русия България няма как да оцелее в тази върхушка от многополюсен свят", каза накрая Малинов от сцената. Присъстващите викаха "Русия" и "Победа".


'Аз съм русофил! Арестувайте ме!'

© Георги Кожухаров


В отговори на въпроси на "Дневник" Малинов допълни, че обвинението му е понеже "има едни сили, които искат да изтласкат други сили от територията на България". Той каза още, че става въпрос за търговски войни, които искат да забавят руските проекти у нас и отказа да отговаря на повече въпроси.


От сцената бе прочетено и приветствие от президента Румен Радев, в което се казва, че вековната връзка между България и Русия е устояла на политическите бури. На събора присъстваха и гости от руското посолство у нас.

Източник/ци: https://www.dnevnik.bg/bulg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!