Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сериозно поскъпване на храните у нас

Снимка: Булфото

Цените на зеленчуците през юли са били с 10,4% по-високи спрямо същия месец на миналата година, обявиха от НСИ. В рамките на година хлябът е поскъпнал с 10,5%.
При месото и месните продукти повишението на цените също е значително – с 6,8%. Бирата е поскъпнала с 5,4%. Плодовете обаче са с 3,9% по-евтини. В резултат като цяло цените на храните са с 4,7% по-високи от месец юли миналата година, пише Блиц.

Годишната инфлация към края на юли е 2,9%, обявиха от НСИ. Най-съществено за година са поскъпнали парното и топлата вода – с 13%. А цената на тока е с 2,9% по-висока.

Само за месец юли инфлацията е 0,8%, сочат данните на НСИ. От храните по-съществено през месеца са поскъпнали краставиците – с 28,3%, доматите – с 18,8%, цитрусовите и южни плодове – с 4,8%, и трайните колбаси – с 2,1%.

Сериозно увеличение на цените през юли е отчетено и при пътническия въздушен транспорт – с 18,7%, както и при пакетните услуги за почивки и туристически пътувания – с 15,2%, което е традиционно за лятото.

През юли най-много са се намалили цените на морковите и червеното цвекло – с 15,4%, на прасковите и кайсиите – с 14,9%, на зеления фасул, тиквичките и патладжаните – с 14,3%, и на зелето – с 11,4%. От нехранителните стоки са паднали цените на дрехите – с 3,2%, и обувките – с 2,5%.

Източник/ци: https://petel.bg/Seriozno-p

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!