Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цацаров разпореди проверка за замлъкването на БНР, Гешев ще я ръководи

Цацаров разпореди проверка за замлъкването на БНР, Гешев ще я ръководи


Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил незабавно извършване на проверка за причините за спирането на излъчването на програма "Хоризонт" на Българското национално радио тази сутрин, съобщи пресцентърът на прокуратурата. Срокът за завършването й е три дни.

Спирането беше обяснено с профилактика и обхвана периода от 6 до 11 часа. Самото съобщение за предстоящото спиране беше оповестено снощи в 21.16 часа.

Снощи се появиха информации, че всъщност спирането на излъчването е предизвикано от липсата на желаещ да води сутрешния блок "Преди всички", след като журналистът Силвия Великова беше свалена от ефир. В крайна сметка водещ се намери, но програмата се излъчваше само онлайн.

Проверката на прокуратурата започва, след като справка от Държавна агенция "Национална сигурност" информира, че така е създадена опасност за застрашаване на националната сигурност предвид статута на БНР като стратегически обект. Националното радио е стратегически обект за националната сигурност по подпомагане и опазване на гражданите в случай на необходимост от уведомяване и предупреждаване на населението при бедствия, аварии и кризи, се уточнява в съобщението.

Проверката е възложена на ДАНС, Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Тя ще се извърши под прякото ръководство на зам. главния прокурор Иван Гешев.

На всеки от тези органи са поставени конкретни задачи, като още в рамките на днешния ден на органите на ДАНС е разпоредено снемане на обяснения от генералния директор на БНР.

Любопитното в случая е, че според самата Силвия Великова първо в неформални разговори й било намекнато да спре да води, докато Иван Гешев бъде избран за главен прокурор, заради критичното си отношение към него. След това се стигнало до свалянето от ефир.

"Имах разговори с досегашния директор на радиото и с новия, в които ми беше казано, че натискът за свалянето ми от ефир е толкова силен, че заплашва едва ли не радиото, защото, ако не бъда свалена, ще бъде съсипано радиото", казва още Великова в интервю от вчера за "Дарик радио".

Източник/ци: https://www.dnevnik.bg/bulg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!