Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американският вицепрезидент Майк Пенс се срещна с репресирани в Китай

вицепрезидент САЩ Майк Пенс

(Епок Таймс)

Кремена Крумова, кореспондент на ИЦФДБ

Американският вицепрезидент Майк Пенс и представители на Съвета по национална сигурност на САЩ се срещнаха с три преследвани групи в Китай: християни, уйгури и Фалун Гонг. Срещата в столицата Вашингтон на 5 август 2019 г. разгледа начините, по които китайският режим потиска религията в Китай и възможните мерки за противодействие на репресиите.

Джеф Чън, вицепрезидент на Вашингтонската Фалун Дафа Асоциация, разказа за преследването на Фалун Гонг, известен още с името Фалун Дафа: медитативна практика с морални учения, преследвана от китайската комунистическа партия от 1999 г. насам.

"Преследването продължава да бъде жестоко", каза Чън по време на срещата, отразена от медията "Епок Таймс". "През последните 20 години сме документирали над 4000 смъртни случая в резултат на мъчения и други злоупотреби. Заради информационната блокада, истинският брой на жертвите може да е много по-голям. Насилственото отнемане на органи също се извършва от близо 20 години. Броят на жертвите е наистина огромен."

"Няма да забравим Фалун Гонг, обещавам!", отвърна вицепрезидентът Пенс.

Чън обясни, че за да преследва Фалун Гонг и издава затворнически присъди на негови последователи, китайското правителство изкривява правната система на КНР въпреки факта, че религиозните свободи са гарантирани от конституцията на страната. В същото време, китайски държавни служители, участващи в репресиите, са повишавани, а това подхранва корупцията. Резултатът е дълбок морален упадък в Китай, заключи Чън.

Боб Фу, основател и президент на християнската правозащитна организация ЧайнаЕйд, говори за наблюдението на християнски църкви в Китай.

Фу призова администрацията на американския президент Тръмп да използва закона Магнитски, за налагане на санкции срещу китайски държавни лица, замесени в религиозно преследване, включително комунистическия лидер в региона Синдзян, Чън Цюенгуо, за тормоз на уйгурите.

Законът Магнитски позволява на САЩ да оттеглят виза на лице или организация, замесени в корупция или "отговорни за извънсъдебни убийства, изтезания или други сериозни нарушения на човешките права", гласи раздел 3, член 1 от закона.

Омер Канат, директор на Уйгурския правозащитен проект, припомни ситуацията в автономния регион Синдзян, където по данни на Държавния департамент на САЩ, около 1 милион уйгурски мюсюлмани са държани в концентрационни лагери с цел политическо индоктриниране.

През последния месец, САЩ засилиха дейността си по защита на правата на вероизповеданието по света. На 17 юли, президентът Доналд Тръмп се срещна с 27 жертви на религиозно преследване, включително Фалун Гонг, а по време на втория световен форум за насърчаване на религиозните свободи, който се проведе между 16 и 18 юли във Вашингтон под патронажа на Държавния департамент на САЩ, посланикът на САЩ по въпросите на международните религиозни свободи, Самюъл Браунбек, окачестви потискането на хора заради вярата им като "глобална криза".

Източник/ци: https://www.falun-bg.info/ne

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!