Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Разкрит е секретен план на Русия за повторно нахлуване в Източна Европа и създаването на гигантска империя

Идеологът на путинизма

Идеологът на путинизма

Русия може и да не е повече световна свръхдържава, но съществува стратегия за възстановяването и възсъздаването на властта и могъществото на бившия СССР. Доколко реалистичен е такъв план, обаче?!

Книгата на идеолога Александър Дугин "Основи на геополитиката" издадена през 1997 година, се изучава като учебник в Генералщабната академия на Русия. В нея е изложен подробен план как руският лидер би могъл да сформира огромна евразийска империя, а е известно, че Дугин е тясно свързан с Кремъл и с руските военни.

През 2016 година, още преди да излезе "Основи на геополитиката" в интервю за BBC Newsnight Дугин разви тезите си за новата "евразийска империя".

Макар, че не се позоваваше директно на книгата си, Дугин отхвърли идеята, че САЩ са на върха на еднополюсния световен ред, твърдейки, че Вашингтон е бил "твърде изплашен" от потенциален конфликт с Москва.

Той заяви: "САЩ вече не са единственият господар, затова дайте да си признаем, че война няма да има. Ние сме готови да се бием до край, за да докажем на всички, че САЩ повече не са уникалнен господар на света".

 "Ние встъпваме в многополюсен свят"

Като първа крачка в генералния план на Дугин е препоръката да бъде "реформиран съюзът с Германия".

Такова съглашение би открило за Германия възможност за създаване на сфери на влияния в страните отделящи я от Русия, а Калининградският ексклав (регион, отделен от основната територия на страната и обкръжен от други държави) би могъл да послужи като фактор, необходим за постигането на компромис при "сключването на сделката".

До края на Втората световна война той е германски град с името Кьонигсберг. 

Ако планът сработи, по-нататък се поставя задачата за създаване на алианс с Франция. 
Но господин Дугин отхвърля възможността за съюз с Лондон, така че 

Великобритания да бъде "отсечена от Европа"

в политическо и икономическо отношение.

Страните от Прибалтика са следващите в списъка: предлага се Естония да остане в сферата на влияние на Берлин, а Латвия и Литва или да бъдат завладени, или влизат в новата Руска империя в качеството на "специални зони".

Следващият акт е посветен на Финландия, която Русия исторически трудно е завладявала и съхранявала, но фактът, че тя не е член на НАТО, може да забави всяко потенциално действие на Запада в нейна защита, смята Дугин.

Държавите на Балканите споделят православната вяра на Русия, имат близки език и писменост, затова в проекта за евразийска или Нова руска империя съществува предпоставката, че 

те ще се "обединят" с Москва

Украйна, която в момента е атакувана от Русия и проруските сили, също трябва да бъде включена в плана на Дугин сега или във всеки удобен, според неговия разчет, момент.

След това планът се съсредоточава върху другите части на бившия Съветски съюз, като Москва ще трябва да се възползва от антиамериканските настроения в Иран, за да формира военен съюз и да завладее Азербайджан, а Армения, която разчита за своята сигурност на военния си съюз с Москва, също ще бъде включена в "общата картина".

Русия е в състояние на война с Тбилиси от 2008 година и планът на Дугин предвижда да бъде нанесен удар по Грузия, който да доведе до присъединяването и към новата свръхдържава.

След това Москва ще опита 

да предизвика безредици в Турция,

за да отвлече вниманието и ако Гърция в този момент се включи в "православния алианс", НАТО няма да е в състояние да отказва повече достъп на Русия до Средиземно море, като по този начин ще се разшири потенциалният военен театър за Русия.

Руският флот би бил по-свободен да обикаля моретата, ако гръцката и турската опозиция бъдат отстранени. 

След това планът се насочва към тези части на света, които исторически не са свръзани или не са част от бившия СССР.

Макар мнозина коментатори да определят плана на Дугин като "налудничав", "неосъществим" и "прекалено оптимистичен" той е съставен заедно с Леонид Исашонв, високопоставен представител на Министерството на отбраната.

Източник: express.co.uk
Превод: Faktor.bg

Източник/ци: https://www.faktor.bg/bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!